Kedves Rabbi! A kérdésem az lenne, hogy a Talmudban vagy bármilyen rabbinikus forrásban hol találom meg azt a közismert elvet, hogy a Tórában egy felesleg szó sincs? Nyilván több helyen is felbukkan ez, ha egyet tudnál mondani, nagyon megköszönném. Máté

Kedves Máté!

Tulajdonképpen az egész talmudi irodalom erre az alapelvre épül, mármint arra, hogy a Tórában semmi sincs esztétikai okokból ismételve vagy leírva, hanem minden szónak vagy akár ismétlésnek célja van. A híres talmudi kérdés „lemáj cörichá?” (Miért van rá szükség? – mármint az adott szóra vagy ismétlésre) erre az alapelvre apellál.
A legkonkrétabb hivatkozásként erre azt a talmudi anekdotát szoktuk idézni, ahol Mózesnek megmutatja az Örökkévaló, hogy nemzedékekkel később, hogyan fog rabbi Akiva háláchá (törvény) „hegyeket” kikövetkeztetni a Tóra betűinek egyes koronáiból is. (Mönáchot 29b)
Ugyan általában azt szoktuk mondani, hogy rabbi Jismáél nem ért egyet rabbi Akivával és szerinte a Tóra egyes helyeken csupán „az emberek nyelvén beszél”, azonban ez a nézeteltérés nem az említett alaptételre vonatkozik, hanem csak arra hogy azt mennyire lehet hajszálhasogatósan alkalmazni.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás