Tisztelt Rabbi. Engem nagyon érdekel a zsidó történelem. Lenne pár kérdésem. Miért tartják kiválasztott népnek a zsidókat? Ha tényleg kiválasztott nép, miért nem mutatnak helyes utat a többi népcsoportnak, hogy igazságosabban éljenek, hogy nincs értelme a fogyasztói társadalomnak és a környezetünket sem tisztelik? Miért nem szeretik a zsidókat itthon vagy a világban? Hát röviden ennyi. Várom a válaszát és köszönöm a megtisztelő figyelmét. Ferenc

Kedves Ferenc!

Kérdéseire az alábbiakban igyekszem külön-külön lényegre törően válaszolni.

Miért tartják kiválasztott népnek a zsidókat?
A kiválasztottság a Bibliára nyúlik vissza, ahol Isten kiválasztja Ábrahámot arra, hogy azt az egyistenhitet hirdessék fiai, amit ő magától felismert. A kiválasztottság tehát egy küldetés, egy felelősség, de nem kiváltság.

Ha tényleg kiválasztott nép, miért nem mutatnak helyes utat a többi népcsoportnak, hogy igazságosabban éljenek, hogy nincs értelme a fogyasztói társadalomnak és a környezetünket sem tisztelik?
A zsidó emberek pontosan ugyanolyan hús-vér emberfiak mint a nem-zsidók. És mivel a fent említett szimbolikus kiválasztottság töbletfeladatról szól, nem pedig többlet képességről, így aztán a zsidó származású embereket is csak egyesével, személyenként lehet saját cselekedeteik szerint megítélni. Kollektív felelősség ugyanis nincsen. Azzal tehát, amit Ön kérdésében tényként kezel, hogy a zsidók nem mutatnak példát stb. nem nagyon tudok mit kezdeni. Számomra ugyanis csak egyes emberek vannak, zsidók és nem-zsidók, akik között vannak jó és rossz emberek, vagy ha úgy tetszik mindannyiunknak vannak jó és rossz jellem vonásai, jó és rossz tettei.

Miért nem szerettik a zsidókat itthon vagy a világban?
Ha arra gondol, hogy egyes emberek miért gondolják hogy minden fájdalmuk okai a zsidók, akkor ezt tőlük kellene megkérdezni. Szerintem azért, mert hasznos önkritika helyett valami könnyen megnevezhető bűnbakot keresnek.

Üdvözlettel
Köves Slomó

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás