Hétköznap reggelente a zsinagógában sokszor veszem észre, hogy egyik-másik ember érkezés után szépen kiveszi a táliszbajtliból (tálittartó zsák, jiddisül) a tálitját, a tfilinbajtliból a kézre és fejre való imasszíjakat, szépen elrendezi maga előtt, majd nekilát felvenni őket.

Noha a sorrend rendben van, hiszen először kell a tálitot felvenni és utána a tfilint (Sulchán áruch RSZ 25:2.), ez a kipakolás mégsem illendő. Ugyanis amikor mindent előkészít, majd kézbe veszi a tálitot, hogy felvegye, az olyan, mintha a tfilinket mellőzné, félretolná. Ez pedig egy talmudi (Pszáchim 64b.) utasítással ütközik, miszerint „én máávirin ál hámicvot”, nem szabad félretenni, eltolni egy micvát. Ráadásul, miután felvette a tálitot és nekilát a kézre való tfilint feltenni, az olyan, mintha a fejre valót másodszor is mellőzné, félretolná.

Mi tehát a helyes eljárás? Mint említettük, a sorrend helyes, mégpedig azért, mert az „állandó” előrébb való, mint a „nem állandó”, ez esetben a tálit, amit hétköznap és sábeszkor is felveszünk, megelőzi a tfilint, amit csak hétköznap kell felrakni (SÁ RSZ uo.).  

A Sulchán áruchban leírt megoldás szerint eleve úgy kell elrakni a tálitot és a tfilint a bájltiba, hogy másnap reggel, amikor kézbe vesszük, a megfelelő sorrendben találjuk. Tehát a tfilint úgy, hogy ne a fejre való tfilinnel találkozzon először: ha hosszúkás a bájtli, akkor beljebb legyen a fejre való és kijjebb a kézre való (uo. 28:8.). Ha szélesebb, amiben egymás mellett helyezkednek el, akkor mindig a bal oldalra kerül a kézre való (Áruch hásulchán 25:16., 28:8., Piszké tsuvot 28:4.), így csak arra kell figyelni, hogy azért nyúljon először. Hasonlóképpen a táliszbajtliban beljebb legyen a tfilin és kijjebb a tálit, így a tfilin félretolása nélkül tudja kivenni a tálitot (uo. 25:2.).

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 22. szám – 2023. február 23.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás