Mi az a bét din? Mi alapján döntik el, hogy valaki betérhet-e? Flaskár Melinda

Oberlander Báruch:

A Bet Din az a rabbinikus biróság, amely legalább három tudós, felavatott rabbiból áll. Tudós természetesen azt jelenti, hogy a zsidó jogban és a vallási előírásokban járatos. A Bet Din hatalma a Bibliából ered, 5Mozes 17:8-13. Nem kell mondani, hogy ezek maguk is vallásosak a mindennapi élet terén. A Bet Din az alapján dönt a betérési ügyekben, hogy szerinte mennyire elkötelezett a betérni szándékozó a vallásos zsidó életben, azaz mennyire fogja tartani a zsidó vallás előírásait az után, hogy elsajátította őket. Ezenkívűl szükséges, hogy a zsidó vallás hitelveit elismerje.
Betérés, annyit jelent felvenni vagy tagja lenni valamilyen vallásnak. Ez nem jelent többet mint, annak a vallásnak az összes alapelvével való azonosulást, annak a vallásnak az összes előírásainak teljesítését és mindezt tiszta szívvel és egész lélekkel. Aki így tér be a zsidóságba, ő is olyan, és a rabbik, akik őt betérítették is olyanok, természetesen zsidónak számít. De akinek van díszes papírja száz aláírással, hogy ő betért, de egy percig sem gondolt arra, hogy a fenti feltételeket teljesítse és/vagy a rabbik, akik őt betérítették szintén olyanok, erre nem lehet mondani, hogy nem érvényes betérés, bármilyen szót lehet erre használni, pl. kirándulás, papírgyűjtés, élmény, teszt és még sok más, de nem betérés a zsidó vallásba. Mert se ő, se a betérítők ezt nem akarják, akkor, hogy is lehetne rákényszeríteni a zsidó vallás bélyegét.
Legutolsó Dunapart Hétvégénken, részletesen foglalkoztunk a témával, és a Maimonidez illetve a Sulchán áruch erre vonatkozó részeit is lefordítottuk. Ajánlom, hogy olvass bele!

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás