Kedves Báruch rabbi, A szakorvos felírt nekem egy Cartilamin nevű, glükózamin tartalmú kapszulát, amelyet kagylóból nyernek ki. Tekintettel a kagylóból nyert kivonatra, ami ugye nem kóser - szedhetem-e ezt a gyógyszert? Köszönöm válaszodat, C.  

Kedves Rabbi!   Mivel hosszú ideje szoptatok, ezért nagyon fontos számomra a vitaminpótlás. Többféle vitamint szedek (omega3 kapszulát, magnéziumot, c és d vitamint). Kérdésem, hogy szabad-e nem kóser vitaminokat szedni, vagy szükséges beszerezni a kóser megfelelőjüket.   M.J.

 

 

 


Kedves C.!

 

Az elfogadott vélemény az, hogy ha nincs a gyógyszernek kóser megfelelője, és létfontosságú a szedése, akkor lehet használni. Esetedben pedig, mivel kapszulával, vagyis a csomagolással együtt „eszi” az ember a nem kóser alapanyagot, ez nem számít evésnek, így egyébként sincs akadálya a beszedésének. Tabletták esetében sok vélemény szerint akkor is szedhető, ha nem kóser alapanyagból készül, mivel a gyógyszerek előállítása során olyan eljárásokon megy keresztül az alapanyag – kivonják, szárítják, stb. -, hogy az minden eredeti ízét elveszíti, „olyan, mint egy fa darab” és ezek után nem számít már ételnek. Lásd erről: Áchiezer responsum (3. kötet 31. fejezet), Encyclopedia of Jewish Medical Ethics [héber] (3. kötet 271-275. old.).

Kívánok neked sok egészséget. Refua selema!  

Kedves M.J.!

 A vitaminok más elbírálás alá esnek, mint a gyógyszerek, mivel szedésük nem létszükséglet. Kapszula esetén mindenképp meg lehet engedni a nem kóser vitamint, mivel az nem számít evésnek. A tabletták esetében vannak, akik megengedik, arra hivatkozva, hogy a készítés során már elvesztette az eredeti státuszát, mások azonban nem fogadják el ezt a véleményt. Folyadékok esetében különösen vigyázni kell, mivel abban megőrződhetett az eredeti, nem kóser alapanyag íze, így ételnek számít. Mindezek általános vitaminszedésre vonatkoznak, ha létfontosságú a szedése, pl. kialakult hiánybetegség gyógyításához, akkor egy szakértő rabbi elbírálása alapján gyógyszernek tekinthetőek.

Üdvözlettel: Oberlander Báruch rabbi  

 

Ezen a héten két, gyógyszerszedéssel kapcsolatos kérdésre ad választ a rabbi.

 

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás