Olvasónk egy szombaton történt baleset után fordult a rabbihoz azzal a kérdéssel, helyesen tették-e, hogy a saját kocsijukkal vitték kórházba súlyosan sérült kisgyermeküket, és nem vártak taxira.

 


A szombati pihenés az a legfontosabb micvák közé tartozik, egyike a Tízparancsolatnak (2Mózes 20:8–11.; 5Mózes 5:12–15.). Ha valaki nem tartja a szombatot, az olyan, mintha megkérdőjelezné Isten létezését, és azt, hogy hat nap alatt teremtette a világot és a hetedik napon megpihent és pihenést rendelt az embereknek is (Maimonidész, A szombat szabályai 30:15.).

Vészhelyzet esetén azonban meg kell szegni a szombatot (és más szabályokat, pl. kóserság, böjt, stb. [Maimonidész uo. 2:1.]), ha ezzel életet mentünk (Sulchán áruch OC 328:2.). Ezt a Talmud (Jomá 85a–b.) több bibliai utalásból vezeti le. A lubavicsi Rebbe magyarázata szerint az, ha valaki szombaton tiltott munkákat csinál életveszély elhárításáért, az valójában nem szombatszegés: van, amikor egyszerűen úgy tartunk sábeszt, hogy életet mentünk (Likuté szichot 27. kötet 138. oldal, A zsidó tudományok 2. kötet 208–209. oldal).

Amikor meghozzuk a döntéseinket, szem előtt kell tartani, mi az, amire valóban szükség van az életmentéshez, mivel feleslegesen nem szabad olyan dolgokat tenni, ami szombatszegésnek számít. A háláchá (uo. 318:2.) a következő példát hozza erre: ha egy életveszélyben levő betegnek feltétlenül szüksége van valamilyen ételre, akkor csak annyit szabad főzni, amennyit ő elfogyaszt, nem szabad ezzel együtt mások számára is készíteni, és ha a beteg nem eszi meg az egészet, akkor a maradékot nem szabad másnak meg­ennie.

Ha kórházba kell menni, akkor természetesen be szabad ülni a kocsiba és elmenni vele a kórházig. Ha lehetőség van rá, akkor jobb választás egy nem-zsidó sofőr által vezetett taxival utazni, mint saját magunknak vezetni, mivel az egyrészt sokkal nagyobb szombatszegésnek számít, másrészt, ha lehet, jobb egy nem-zsidó ember segítségét kérni a szombaton tiltott munkák elvégzésére (uo. 328:12. RóMÁ; Ét láledet 6:19.). Praktikus szempontból is jobb választás a taxi: túl azon, hogy nem veszítünk időt a parkoló kereséssel, a motor lezárása a kórháznál már olyan munka lenne, ami nem szükséges az életveszély elhárításához (Ét láledet uo. 20.). Ugyanígy pl. az ajtó kinyitása és becsukása – ami fel- illetve lekapcsolja az autó világítását – sem tartozik szervesen az életmentéshez, ezért, ha van rá mód, erre nem-zsidó segítőnket kérjük meg (uo. 19.). Mindezt csak akkor kell figyelembe venni, ha a taxi könnyen elérhető és nem veszítünk drága perceket kereséssel, várakozással egy olyan esetben, amikor minden perc számít. Ha ilyen jelegű életveszély van, akkor azt a megoldást kell választani, ami reálisan a leggyorsabb (uo. 18.).

Kívánok mindenki egészséget és hosszú életet, ámén

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás