Kedves Köves Slomó!
Herzl Tivadarról szeretném kérdezni, akinek vasárnap lenne a 150. születésnapja. A neológ zsidóság valamennyire becsüli, de mi a véleménye a Chabadnak róla? Kicsit meglepett, hogy az életéről készített izraeli-amerikai vándorkiállítást Izraelen kívül Németországban is bemutatják - többek között mintegy két hét múlva Münchenben a kb. 100.000 látogatót vonzó (Keresztény) Ökumenikus Nagygyűlésen. Ezzel együtt szintén meglepett, hogy az éppen szintén 150 éves Dohány utcai zsinagóga jubileumi ünnepségen, egyetlen alpont emlékezik csak a házról (!), amelyben Herzl Tivadar született. http://www.mazsihisz.hu/nemzetkozi-tudomanyos-konferencia-a-dohany-utcai-zsinagoga-150-eves-evforduloja-tiszteletere-2948.html Azt nem értem, hogy miért lett ez a két egymásra téve. Józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy a Dohány utcai zsinagóga ugyan világhírű, de ugyanezt Herzl Tivadarról is elmondhatjuk - a kérdés csak az, hogy a szervezők szempontjából milyen a megítélése. Ön történész is, ezért fordulok Önhöz. Köszönöm válaszát.

Kedves Kérdező!

A Chabad alapvetően nem tartja követendőnek Hertzl cionista ideológiáját. Ez az azonban távolról sem jelenti azt, hogy elítélné Izrael Államát vagy hasonlót. A nézeteltérés alapja, hogy míg Hertzl – az asszimiláció kudarcát tapasztalva és megjövendölve – alapvetően az antiszemitizmus megoldását látta egy leendő zsidó államban. A Chabad – az ortodox zsidóság többi irányzatával egyetemben – az Izraellel való elválaszthatatlan kapcsolatot a vallási meggyőződésre és gyökerekre építi.

A témáról bővebben ajánlom figyelmébe az alábbi előadást illetve írást:

https://zsido.com/konyvek/a_zsido_tortenelem_allomasai/119/1730

https://zsido.com/cikkek/vallas_nelkul_nincs_zsido_nep/12/611

Mind ettől függetlenül Hertzl személye lehet tiszteletre méltó, és lehet hogy a Dohány utca környékén is hangsúlyosabb emléket kellene neki állítani.
Ezt velük kellene megbeszélni.

Üdvözlettel

 

Köves Slomó

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás