Kedves rabbi! Van egy pár kérdésem. Nemrég hallgattam Nógrádi Bálint előadását a Megila traktátusból.
A purim időpontjára ma is érvényes? Kis helyen korábban tartanak stb.
Tudom, hogy Jeruzsálemben Ádár 15. Ugye Magyarországon egységes, mert az elmondottak alapján vidéken korábban kéne tartani, ill. a világon sok helyen, ahol 10 zsidó nem tanul egyszerre (nagyváros). Városfallal körülvéve, Budapesten lehetne Ádár 15-én is.
Héberül hallgatva a Megila felovasást eleget teszünk az előírásnak. Érdekes, hogy más nyelven is engedi. Tehát pl. magyarul felolvasva is eleget tehetünk. A magyar szövegnek nem kell megila formájában lenni ugye? Ez annyiban szimpatikus, hogy értik az emberek.
Ha valaki nem tud közösségbe menni, de hangosan felovassa a Megilát, az rendben van?
Sávua tov és Szimchat purim előre is, Gyuri

A purim időpontjára ma is érvényes? Kis helyen korábban tartanak stb.
Tudom, hogy Jeruzsálemben Ádár 15.
Ugye Magyarországon egységes, mert az elmondottak alapján vidéken korábban kéne tartani, ill. a világon sok helyen, ahol 10 zsidó nem tanul egyszerre (nagyváros).
Városfallal körülvéve, Budapesten lehetne Ádár 15-én is.

Ma gyakorlatilag Jeruzsálemet kivéve mindenütt ádár 14-én van Purim, és Jeruzsálemben 15-én. Azt hiszem valamelyik misnában említettem is, hogy ma már nincs az a gyakorlat, hogy kis községekben korábban olvasnak.

Héberül hallgatva a Megila felovasást eleget teszünk az előírásnak. Érdekes, hogy más nyelven is engedi. Tehát pl. magyarul felolvasva is eleget tehetünk. A magyar szövegnek nem kell megila formájában lenni ugye?
Ez annyiban szimpatikus, hogy értik az emberek.

Fontos elv, hogy misnából nem vonunk le háláchikus következtetéseket, mert ahhoz előbb a Talmudot is tanulmányozni kell, ami részletezi, hogy mit is mond a Misna, illetve figyelembe kell venni a Talmud utáni korok bölcseinek véleményét is. A konklúzió, hogy csak héberül lehet olvasni kézzel írt Megilából, élő hangot hallva (nem rádióból, vagy felvételről).

Az, hogy értsék az emberek természetesen fontos, ezért mi mindig rendelkezésre bocsátjuk a magyar szöveget is.

Ha valaki nem tud közösségbe menni, de hangosan felovassa a Megilát, az rendben van?

Igen, ha héberül, kézzel írt tekercsből olvassa. Nem kell hozzá minján.

Purim számeách!
Bálint

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás