Kedves rabbi!

Azt szeretném kérdezni, hogy zsákruhában ma szokott még valaki hagyományosan imádkozni? – a ruha megszaggatását, bevágásának szokásáról gyász esetén tudok, de a zsákruha viselésének gyakorlatáról nem rémlik, hogy tudósítást olvastam, vagy képeket láttam volna. Gondolom, a szakáll tépése sincs hagyományőrző módon előírva senkinek, mégis előfordult Ezránál természetes reakciójaként, stb.

 Üdvözlettel, Laci

 

 


Kedves Laci!

A haj és szakáll megtépése régen egy formája volt annak, hogy kifejezzenek valami nagyon fontos, megrázó érzelmet, ahogy Ezránál olvassuk (Ezra 9:3., 5.): „S midőn hallottam e dolgot, megszaggattam ruhámat s köntösömet s kitéptem fejem és szakállam hajából s ültem eliszonyodva”. A Tórában (5Mózes 14:1.) azonban tilalom van arra, hogy gyászban megtépjük a hajunkat – ebből látjuk, hogy ez a környező népeknél elterjedt gyászforma volt, de a zsidók között nem.

Eszter könyvében (4:1., 9.) találjuk a másik kérdés említését, hogy Mordecháj felvette a zsákruhát, amikor Hámán gonosz tervét hallva imádkozott. Ugyanígy Dávid király is írja (Zsoltárok 30:12., 35:13., 69:12.), hogy felveszi a zsákját imára. Amikor Jónás proféciája után a király gyászt hirdetett, akkor „Ninive lakosai pedig hittek Istenben, böjtöt hirdettek, és apraja-nagyja zsákot öltött” és imádkoztak (Joná 3:5–6., 8.), Isten pedig rájuk figyelt: „Isten pedig látta, mit tettek, hogy abbahagyták gonosz vi­selkedésüket, s így meggondolta Isten a veszedelmet, amit rájuk akart hozni, és nem tett úgy” (uo. 10.). A Talmud (Táánit 15a.) a megfogalmazásból (ti. nem az van írva, hogy „látta a zsákruhát”, hanem az, hogy „látta, mit tettek, hogy abbahagyták gonosz vi­selkedésüket”) azt vezeti le, hogy nem az öltözéket kell hangsúlyozni ilyenkor, amit bárki magára vehet, hanem inkább teljes szívvel kell megtérni. Szerintem e talmudi tanítás alapján maradt el véglegesen a zsidóságban a zsákruha öltés szokása.

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás