Kedves Rabbi!

Az izraeli választások kapcsán sokat böngésztem az internetet, hogy alaposan tájékozódjak a szentföldi helyzetről. Ennek kapcsán láttam többek között egy videót, amelyen baloldali politikusok a vallásosok rovására gúnyolódtak, többek között „mezuza-csókolgatóknak” nevezték őket.

Erről jutott eszembe az a kérdés, hogy  - bár tudom, miért kell mezuzát szerelni az ajtóinkra – fogalmam sincs róla, miért van az a szokás, hogy megérintjük a mezuzát és aztán megcsókoljuk a kezünket. Van ennek jelentősége, vagy csak egy egyszerű szokás? Tudna erről valami tanítást adni?

Nagyon köszönöm, ha időt szán a kérdésemre, további jó munkát!

Benedek Zoltán


Kedves Zoltán!

A zsidó otthonok ajtófélfáira erősített kis tokban egy pergamentekercsen tórai részletek, a Smá Jiszráél kezdetű ima szavai állnak, melyek Isten egységét, illetve a Felé való elköteleződésünket hirdetik. Szokás az ajtón való áthaladáskor megérinteni a mezuzát, és vannak, akik utána meg is csókolják az ujjaikat. A szokást elsőként a Talmud említi: amikor a Rómából érte küldött katonák kiviszik a rómaiból zsidóvá lett Onkeloszt a házából, ő megérinti a mezuzát, és a katonáknak kérdésére elmagyarázza, hogy míg a palotáikban trónoló világi uralkodókat a katonaság, addig a házaikban lakó zsidókat a Világ Királya őrzi kívülről – a katonák erre megtértek, és Onkelosz megmenekült. Ebből vonja le Mose Isserles rabbi a mezuza megérintésének micváját az ajtón való áthaladáskor.

Rámbám (Májmonidesz) Misné Torájában azt olvassuk, hogy a mezuza megérintése felhívja a figyelmünket Isten egységére, a világ végességére, és az Isten örökkévalóságára. Ehhez az Árizál (rabbi Jicchák Luria) azt tette hozzá, hogy érintés után meg is kell csókolnia az embernek az ujjait, mintha a mezuza szentsége az ujjaira tapadt volna rá. A lubavicsi Rebbe, rabbi Menáchem Mendel Schneerson kiemelte annak jelentőségét, hogy lefekvés előtt a kisgyerekek megcsókolják az ajtajukon levő mezuzát. Azzal érvelt, hogy a gyerekkorban elsajátított szokások az egész életünkre hatással vannak, és ezért fontos, hogy a gyermekek megtanulják: egy az Örökkévaló, Aki éjjel-nappal figyeli a tetteinket és lát minket.

Üdvözlettel: a Rabbi

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás