Kedves Rabbi!
Kedves barátaim meghívtak izraeli esküvőjükre és már jó időben szeretnék felkészülni a szokásokra, rendezvényekre és arra, hogy "mit illik".
Szeretném megkérdezni, hogy a szombati zsinagógai ceremónián mi fog történni, mikor mit kell majd mondjak, milyen ruhában illik menni.
Mit kell mondjak a házasulóknak, milyen ajándékot szoktak adni, és mikor, melyik nap.
Sok kérdésem lenne, de így most email-ben csak ennyit kérdeznék.
Segítségét és válaszát előre is megköszönöm!
Shalom! R.

Kedves R!

Az alábbiakban összegyűjtöttem önnek néhány írást a honlapunkról, amikből mindent megtudhat azesküvői szertartásról. Ennek részletei és az esküvő pontos menete azonban közösségenként és irányzatonként eltérő lehet, ezért javaslom, hogy a részletekről érdeklődjön az ifjú párnál is!

Itt talál egy részletes és közérthető összefoglalót az esküvői szertartásról.
Ez az írás részletesebben foglalkozik az esküvő gyakorlati részével
A zsidó házasságról és magáról az esküvőről itt tud meghallgatni egy összefoglalót: ez egy korábbi előadásom hanganyaga.
Ebben az írásban is részletesen talál leírást a zsidóság házasság eszményéről.

Az öltözködésről: ezzel kapcsolatban szintén eltérő követelmények lehetnek irányzattól függetlenül. Vallásos közösségekben a nők a könyöküket és vállukat fedő, nem túl kivágott felsőrészt és a térdüket takaró szoknyát viselnek. A férjes asszonyok kendővel, kalappal, vagy parókával fedik el a hajukat, míg a fiúk és a férfiak valamilyen fejfedőt viselnek.
Sok helyen a szertartás és az azt követő fogdás alatt a férfiak és a nők külön ülnek, és egymástól elkülönülve táncolnak. Férfiak és nők nem érintik meg egymást, nem illik pl. kezet nyújtani, vagy puszit adni.
Az ajándékozással kapcsolatban nincsenek szabályok, általában a szertartás helyszínén van kijelölve hely, ahol az ajándékokat gyűjtik.
Gratulálni mázál tov-val szoktunk, általában a szertartás után szokás, amikor az ifjú pár előjön a chéder jichudból, az elkülönülés szobájából.

Kérem jelezze, ha a témával kapcsolatban további kérdései lennének!

Üdvözlettel:

Köves Slomó rabbi

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás