Amikor kitört a háború Ukrajnában, rögtön aktívan bevonódtam – na nem a harcokba, hanem a háláchikus kérdésekbe, mivel már ekkor elkezdtek záporozni a kérdések ukrajnai rabbikollégáktól. Hiszen még ilyen félelmetes helyzetben is, amikor az ember felkészül a legrosszabbra és magával ragadja az aggodalom, felvetődnek különleges háláchikus kérdések, amelyekre gyorsan kell megoldást találni. A háláchá – ahogy már sokszor láttuk – nemcsak békeidőben ad útmutatást, hanem háborús helyzetekben is.  Folytatjuk sorozatunkat, amelyhez ukrajnai rabbik hozzám intézett kérdéseiből válogatok. 

 

A következő kérdés beérkeztekor már komolyodott a hadi helyzet és felmerült, hogy eset­leg sábesz alatt kell majd elmenekülniük a zsi­dóknak. A kérdező azt szerette volna tudni, mit vihetnek magukkal ilyen esetben. Vihetnek-e pl. ruhát, ékszert vagy élelmiszert magukkal?

A válaszomban kifejtettem, hogy a háláchá egyértelműen fogalmaz. Életveszélyes helyzetben a szombati micvákat fel kell függeszteni, azok alól fel vagyunk mentve és mindent meg kell tennünk a túlélés érdekében (SÁ OC 328:2.). Ezért nem kérdés, hogy ha úgy látják az emberek, hogy a háború miatt veszélyes ott maradni, ahol vannak, akkor szabad utazni vagy más, szombaton tiltott munkát végezni az életben maradás érdekében. Azonban csak azt szabad megtenni, ami az életmentést segíti. Pl. nem szabad felesleges telefonhívásokat kezdeményezni, de szabad pl. azért telefonálni, hogy információt szerezzünk arról, melyik a legbiztonságosabb út.

Ezért a szombati tilalom, hogy nem szabad vinni közterületen (uo. 301. fejezet), érvényben van, amennyiben a cipelés nem kapcsolódik az életmentéshez, például, ha az értékeinket akarjuk menteni csak (uo. 334:26. RöMÁ). Azonban a háláchá semmiféle korlátot nem állít pl. abban, hogy hány ruhát vagy ékszert szabad felvennie az embernek (uo. 334:7.; lásd még A rabbi válaszol 2. kötet 9. fejezet) – így ezekből bármennyit magunkra vehetünk, de pl. zsebre tenni egy ékszert és úgy vinni már nem szabad. Ezenkívül megkérhetünk egy nem-zsidót, hogy vigye magával a mi értékeinket is a szombat kimeneteléig (lásd uo. 307:19., 334:2.).

Más a helyzet az étellel, amit nem lehet felvenni, viszont közvetlenül kapcsolódik az életmentéshez, hiszen nem biztos, hogy a későbbiekben beszerezhető lesz, így azt magukkal vihetik a menekülők. Ugyanez a helyzet a meneküléshez szükséges okmányokkal, pl. útlevéllel.

A kérdést feltevő hölgy végül vasárnap délben hagyta el a várost, míg férje, a rabbi ott maradt, hogy tovább szolgálja a közösséget.

Adja az Örökkévaló, hogy mihamarabb véget érjen a háború és ukrajnai testvéreink biztonságban visszatérhessenek otthonaikba.

 

Oberlander Báruch

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 27. szám – 2022. március 10.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás