Olvasónk, Krisztián, élelmiszermérnöknek tanul, és azzal a kérdéssel keresett meg minket, el tud-e ezzel a diplomával helyezkedni a kóser élelmiszerpiacon. „Alkalmaznak ezek a szervezetek nem zsidó vallású embereket? Van Magyarországon ilyen szakirány egyetemen belül akár Msc vagy Phd képzésben?”


 

Tisztelt Krisztián!

A kóser élelmiszergyártás főszereplői a mesgiách, a kósersági felügyelő és a sakter, a kóser metsző. Ezeket – a sokszor fizikailag is megterhelő – feladatokat csak és kizárólag vallásos zsidó láthatja el, mert félő, hogy ha ő maga nem eszik kósert, akkor nem lesz elég körültekintő (Sulchán áruch, Jore déá 119. fejezet, Bömáre hábázák responsum 3. kötet 98. fejezet).

A fentieken kívül, azt is mondja a Sulchán áruch (uo. 2:1.), hogy a nem-zsidó sakter rituális vágása érvénytelen, hisz a Tórában (5Mózes 12:21.) az van írva: „…levághatsz… és egyél…”, ami arra utal, hogy csak annak a vágása kóser, akinek nem szabad más húst enni (Turé záháv a SÁ-hoz uo. 1.).

Ezeknek a szakembereknek a képzése a zsidó oktatási rendszerben történik, aminek alapja a vallási ismeretek és a gyakorlati tudnivalók elsajátítása. Gyártóként, forgalmazóként, termelőként nem zsidók is bekapcsolódnak a kóser élelmiszergyártásba Magyarországon is.

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás