Tisztelt rabbi!

Az EMIH hírlevelét böngészve egy gyakorlati kérdés jutott eszembe. Rengeteg hanukai programot kínálnak, de a többség este van, amikor gyertyát kéne gyújtani. Mit javasol, hogy kellene csinálni? Gyorsan gyújtani, mielőtt elmegyünk egy közösségi programra vagy inkább, amikor hazaérünk, és ráérünk, akkor kellene?

Köszönöm és szép hanukát Önnek!

Ella

 

Kedves Ella!

A gyertyagyújtás eredeti célja pirszumé niszá, a csoda hirdetése volt, mindenki, még az utcán arra járók számára is. Tavaly a kijárási korlátozások vonatkozásában már írtunk arról, hogy a gyertyákat még éjfél előtt meg kell gyújtani, amikor a családtagok még ébren vannak (lásd A rabbi válaszol 4. kötet 34:3.), így most azt vizsgáljuk, hogy van-e más megkötés a gyertyagyújtás idejére.

A talmudi időben rögtön a csillagok feljövetelekor meg kellett gyújtani a gyertyákat, mert a lángoknak legalább fél órán át kell hirdetnie a csodát az utcán járóknak – ám akkoriban a sötétedés után nem sokkal már senki nem járt az utcákon. Ma elsősorban a házon belül hirdetjük a csodát a jelenlévőknek, emiatt azt írja a RöMÁ a Sulchán áruchban, hogy lehet később is gyújtani, de továbbra is illik mihamarabb, a csillagok feljövetelekor fellobbantani a lángokat, és nem halogatni késő estig (A rabbi válaszol uo.).

Arra nézve, hogy mikortól lehet gyújtani, találunk egy olyan véleményt, hogy már a csillagok feljövetele előtt is meg szabad gyújtani a lángokat (Sulchán áruch OC 672:1.; Nité Gávriél – Chánuká 3:11.): naplemente után egyértelműen, sőt akár plág hámichától is (lásd Zsidó naptár 5782 25. oldal).

Azonban, ha korábban gyújtunk, akkor úgy kell időzíteni, hogy a csillagok feljövetele után még legalább fél órát égjenek a lángok (uo.). Ehhez nagyobb gyertyákat vagy több olajat kell használnunk. Az általában hanukai gyújtáshoz árult színes gyertyák (pl. az EMIH hanukai csomagjában levők) épp fél órát égnek, így ezekkel semmiképpen nem szabad a csillagok feljövetele előtt gyújtani.

Ha valaki csak úgy tud gyújtani időben, ha rögtön utána a családjával együtt elsiet pl. valamelyik hanukai eseményre, akkor mindenképpen jobb, ha hazaérkezés után gyújtanak, amikor ott tudnak maradni és – ahogy a jiddis közmondás tartja – „hallgatni, mit mesélnek a gyertyák” (NG uo. 4.).

Boldog Hanukát, üdvözlettel:

Oberlander Báruch

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 12. szám – 2021. november 25.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás