Tisztelt Rabbi!

Nemrégen egy hétköznap tartott bár micvó ünnepségén jártam. Erről három képrészletet küldenék Önnek, és kérdezném, hogy ezeken helyesen van-e feltéve a tfilin?

Üdvözlettel:

Egy érdeklődő

 


Kedves érdeklődő!

A tfilinrakás bibliai előírás: „Kösd jelül karodra, és jelképként szemeid közé” (5Mózes 6:8., 11:18.). A képeket látva, a következőket kellene korrigálni.

  1. kép: Sok as­kenáz számára (akik be­fe­lé tekerik a tfilint) szo­katlan lehet ez a kézre rakott tfi­lin, mert haszid szokás szerint van felvéve (kifelé tekerve) azonban kicsit sokszor tekerte a második ujjpercre, és rátekerte még a harmadik ujjpercre is.

A kézre való tfilin helye, a „gyen­gébb kéz” (Talmud, Mönáchot 37a.; Sulchán áruch, Orách chá­jim 27:1., 6.) fel­karjának az a pontja, ami szemben van a szívvel (uo. 1–2.). A tfilin szíját a felhelyezés után hét és fél­szer tekerjük az alkarra, majd párszor kézfejre (uo. 8.) – ennek mikéntje közösségenként eltérő (lásd Nité Gávriél, Tfilin 50:3.). Azonban minden szokás egyezik abban, hogy a középső ujjon tekerünk egyet a tenyérhez legközelebbi ujjpercre, majd egyet a középsőre, és újra az elsőre. A legfelső ujjpercre nem tekerünk egyáltalán.

3b

 

  1. kép: A fejre való tfilin jóval a hajvonal alatt van.

A fejre va­ló tfilin helyéről a Tóra azt írja: „szemeid között”, de a talmudi (uo. 37b.) magyarázat szerint (5Mózes 14:1. alapján) az ember szemei között lévő vonalon a hajra kell tenni úgy, hogy a felső széle ne legyen lejjebb, mint a hajvonal (Turé záháv a -hoz uo. 10.). Ha a tfilin az ember homlokán, a hajvonal alatt van, akkor nem tett eleget a micvának (Maimonidész, A tfilin szabályai 4:3.). A kopasz vagy kopaszodó férfiaknak kb. oda kell tenni, ahol valamikor a hajvonaluk volt, továbbra sem lehet lejjebb ennél (Ot Chájim a -hoz uo. 15.).

1-1

  1. kép: A kézre való tfilin védője a fejre valóra került, annak ellenére, hogy nem passzol a mérete és így nem is csúszik rá, csak félig.

Mindkét tfilinnek pontosan négyzet alapúnak kell lennie (uo. 32:39.). Csakhogy a karra tett tfilin könnyen „pószül”, nem kóser lesz, mert viselés közben sokat súrlódik pl. a zakóban, és könnyen elkopik a széle, elvesztve négyzet formáját. Ezért kb. száz évvel ezelőtt kezdtek használni egy védőtokot, ami megakadályozza a bőr kopását (Árugát háboszem responsum, Orách chájim 7. fejezet). Eredetileg – még az én bár micva koromban, a ’70-es években is – ez papundekliből készült és pár év használat után szétesett. Az utóbbi évtizedekben már erős műanyagból készítik, és így évtizedeken át használható. Az előírás szerint a kézrevaló tfilin csomójának érintkeznie kell a tfilin dobozával (uo. 27:2.), emiatt ezen a műanyag védőn ki van vágva, és így nem akadályozza a csomó érintkezését a dobozzal.

1-2

Érdemes időről-időre átismételni ezeket az előírásokat, mert egy kis odafigyeléssel mindig érvényes lehet a tfilinrakás. Örömmel segítek mindenkinek, aki szeretné pontosítani tudását ezen a téren.


 

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás