Az egyik gyakori kérdés, amit Peszách közeledtével feltettek nekem az évek során, hogy mi a teendő, ha az ember olyanokkal él együtt, akik nem tartják az ünnepet és chomecot (héberül cháméc) esznek. Ez a helyzet legtöbbször akkor áll elő, ha egy gyerek vagy szüleivel élő fiatal vallásos lesz, de a család többi tagja még nem.


A kérdés azért merül fel, mert Peszáchkor a chomecot nemcsak fogyasztani nem szabad, hanem „ne legyen található házaitokban” (2Mózes 12:19.). Ez azonban mindenkinek csak a saját chomecára vonatkozik. Amennyiben valakinek a lakásába valaki chomecot hoz, amiért az ott lakó nem vállalt felelősséget, akkor arra nem vonatkozik bibliai előírás (Sulchán áruch OC 440:2–3.). Azonban tartani kell tőle, hogy az ember automatikusan enni fog belőle, ahogy azt az év többi részében teszi, ezért a Sulchán áruch (uo.) azt írja, hogy ilyenkor egy 10 tefách (80 cm) magas „kerítést” kell építeni a chomec köré, hogy ne felejtkezzen el az ember arról, hogy azt nem fogyaszthatja el.  Sábeszkor vagy jom tovkor, amikor nem szabad építeni, le kell takarni pl. egy vödörrel (uo. 446:1.). Tipikusan ilyen helyzet, hogy ha eladtuk a chomecot az ünnep előtt a rabbin keresztül, akkor ezzel eleget tettünk a bibliai tilalomnak, azonban szükség van arra is, hogy elzárjuk pl. spejzba, zárható szekrénybe stb.), nem elég, ha csak függönnyel van eltakarva (SÁ RSZ uo. 5.).

Hasonló probléma merül fel a kérdésben vázolt esetben: félő, hogy a gyerek nem figyel oda, és véletlenül fogyaszt a szülei chomecos ételéből, ahogy év közben szokta, mivel az nincs elzárva. Ezért, ha nem oldható meg, hogy chomecmentes legyen a lakás Peszáchkor, akkor több rabbi véleménye szerint az ünnepet megtartó családtag nem ma­radhat a lakásban Peszách nyolc napjára (Yitzchák Yosef főrabbi: https://bit.ly/3bxunK8; Tákánát hásávim responsum 1., kötet 21. fejezet; Mismeret háPeszách 21:3.; Cvá márom 85. oldal). Kivétel az az eset, ha a chomecet elzárják, és az ünnepet nem tartó családtagok csak akkor veszik elő, hogy fogyasszanak belőle, amikor a vallásos gyerek nincs jelen.

Azonban én úgy vélem, abban az esetben, ha a szülő chomecos étele olyan, amit a gyerek év közben sem fogyaszt, mivel nem kóser, akkor maradhat a lakásban, hiszen máskor sem eszik bele véletlenül abba az ételbe. Ahogy a Talmud mondja (Pszáchim 6a.), hogy ha a chomec hekdes, vagyis a jeruzsálemi Szentélynek fel volt ajánlva, és emiatt év közben sem nyúlhat hozzá az ember, hogy fogyasszon belőle, akkor nem kell azt elzárni az ünnep idejére.

Mindenkinek kóser és boldog Peszáchot kívánok!

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás