Kedves Báruch

Először is kellemes tu bisvátot!

Kérdés: 15 féle gyümölcsöt kell enni vagy elég hét? Valakitől ezt hallottam. Egyszer kell enni vagy többször? Ha valaki közösségben eszik, otthon is kell-e ennie? Ugye cukrozott gyümölcs és kompót is jó? A fák ünnepe van, de nemcsak a gyümölcsfákat ünnepeljük, hanem a kisebb gyümölcsöt hozó növényeket (éc, ádómó) is? Csak a gyümölcsfák ünnepe vagy minden fáé?

Bocsánat a zavarásért,

György

 

Kedves György!

Tu bisvát, a fák újéve az elsősorban egy olyan háláchikus fogalom, aminek nagyon fontos szerepe van a mezőgazdasági előírásokban. Ehhez a naphoz viszonyítjuk ugyanis a fák korát, ami alapján eldől, mennyi idős a fa, amitől függ az, hogy fogyasztható-e már a termése (3Mózes 19:23.; Sulchán áruch JD 294:4.), illetve, hogy a gyümölcs melyik évhez tartozik (pl. smitá, papi rész leadása stb. [uo. 331:57., 125–127.]).

Mivel a tu bisváthoz kapcsolódó mezőgazdasági háláchák a gyümölcsfákra vonatkoznak, ezért ezen a napon igyekszünk fán termő gyümölcsöket enni (Mágén Ávrahám 131:16.), hogy áldást mondjunk rájuk és ezzel megköszönjük az Örökkévalónak a gondoskodását (Nité Gávriél – Purim 4:1.) azon a napon, amikor a hagyomány szerint újra életre kelnek a fák. Ez az ünneplés egy viszonylag újkeletű szokás, melynek gyökereit már a Sulchán áruchban találjuk (OC 131:6., 572:3.), miszerint tu bisvátkor, ahogy más ünnepnapon elmarad az imában a táchánun, a bűnbánó ima.

A gyümölcsevés kapcsán különböző szokások vannak. Vannak, akik Izrael gyümölcseit fogyasztják, amivel a Tóra dicséri a szentföldet (Torát Menáchem 5742 2. kötet 849. oldal; NG uo. 5:3.): szőlő, datolya, gránátalma, olajbogyó, füge (5Mózes 8:8–9.). Más kabbalisztikus szokás szerint legalább 15 féle, fán termő gyümölcsöt is fogyasztunk (NG uo. 1.).

Szefárdi eredetű szokás ún. Tu biSváti szédert tartani, amiben különböző imák is elhangzanak. Létezik például egy ilyen Tu biSváti imagyűjtemény, ami megjelent 1823-ban Livornoban Pri éc hádár címen, ami „tartalmaza a Tu biSváti széder imáit” (lásd illusztráció). Vannak, akik ezt tanulással kötik össze, és Tu biSvát estéjén Misnát és Zohárt tanulnak. Ilyenkor minden egyes gyümölcs előtt beiktatnak egy kis tanulást és éneklést. De áskenázi közöségekben nem ismertek régen ilyen szédert.

A gyümölcsöket leginkább a vacsora részeként fogyasztjuk. Van, ahol egy kis énekléssel kísérik az estet (NG uo. 4:3.), mások minden gyümölcs előtt egy-egy Sir hámáálot kezdetű zsoltárt mondjanak el (uo. 4.), amikből szintén 15 van (Zsoltárok 120–134.). Nem kell törekednünk arra, hogy többször is együnk gyümölcsöt, ahogy nincs különbség aközött sem, hogy az ember otthon vagy közösséggel eszik.

Még napjainkban sem egyértelműen könnyű beszerezni a mi éghajlatunkon az évnek ebben a szakában pl. friss fügét, régebben pedig egyenesen lehetetlen volt másként hozzájuk jutni, mint szárítva, aszalva. Emiatt nem is alakult ki olyan szokás, hogy mindenképpen friss gyümölcsöt kellene enni, így a cukrozott és a megfőzött gyümölcs ugyanúgy föltálalható a tu bisváti asztalon. Sőt, van olyan szokás, hogy a sátrak ünnepén használt etrogot megfőzik és tu bisvátkor szolgálják fel (NG uo. 5:6.). Így tesz édesanyám is a mai napig. Azonban mi ezt a szokást nem folytatjuk apósom, a milánói Mose Lázár rabbi tanácsára, aki nagy szakértője az etrognak. A ’60-as évek óta minden nyáron az olasz csizma déli részén található Calabriába utazik etrogot szedni, ő küldte a Lubavicsi Rebbének is az etrogjait. Tőle tudjuk, hogy az etrogokat olyan sokat permetezik annak érdekében, hogy ép és sértetlen legyen a külseje, hogy nem egészséges a fogyasztása. (Édesanyám emiatt 1-2 héten át vízben áztatja, és cseréli folyamatosan a vizet, mielőtt felhasználná.)

Máskor is nyugodtan fordulhatsz hozzám ilyen jellegű kérdésekkel, ezzel természetesen nem zavarsz.

Üdvözlettel, Oberlander Báruch

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 20. szám – 2023. február 9.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás