Kedves Báruch rabbi!

Felvetődik a kérdés, hogy a bölcsek előírhattak-e péntek esti gyertyagyújtást, amikor nem is volt jellemző még abban a korban a gyertya alkalmazása, hanem mécsest és abban olajat-kanócot használtak, beleértve a Szentélyben levő Menórát is. Helyes-e a mécsest gyertyára cserélni, és tisztasági szempontból egy állati eredetű alapanyagokból készült gyertya helyettesítheti-e a tiszta növényi, pl. olíva olajból készült mécsest?

Laci


Kedves Laci!

Eredetileg valóban mécsesről volt szó, ami olajból vagy valamilyen zsiradékból és a beletett kanócból állt. Erről szó van a Misna Sábát traktátusában (2. fejezet), ezt a fejezetet a pénték esti ima során el is szoktak mondani askenázi közösségekben (Sámuel imája 182–183. ol­dal). Természetesen igaza van, a Szentélyben is olivaolajból ké­szült mécsesek világítottak (2Mózes 27:20.).

A Sulchán áruch (Orách chá­jim 264:6.) szerint legjobb, ha az em­ber olivaolajjal gyújt, de ha gyer­tyával, akkor legalább legyen az viaszgyertya, aminek na­gyon tiszta fénye van (RSZ uo. 12.). De erre azt írja a Misná bru­rá (uo. 23. és 275:4.), ami a Sul­chán áruch egy 20. százazdi kommentrája, hogy a mai sztearin gyertyák is jók, mert stabilak és szép, erős, tiszta fényt adnak ki, akárcsak az olivaolaj mécses. Sőt, a sztearinnak van egy nagy előnye az olivaolajhoz képest. Az olivaolaj mécses fénye mellett nem szabad sábeszkor olvasni, mivel félő, hogy az ember önkéntelenül is megigazgatja a kanócot, ha rossz a fénye (uo. 275:1.). A modern sztearin gyertyák azonban teljesen stabilak, nincs szükség hétköznap sem, hogy az ember hozzáérjen, így nem vonatkozik rá a talmudi tilalom, hogy nem szabad olvasni a gyertya fényénél.

A lubavicsi rebbe is azt írja, hogy ő mindig is azt látta, hogy olaj helyett gyertyával gyújtanak (Igrot kodes 32. kötet 206–207. oldal, Likuté szichot 35. kötet 320. oldal 21. lábjegyzet).

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás