Hetiszakaszunk a következő mondattal kezdődik: „Midőn egy nő megtermékenyül és fiúgyermeket szül.” (Hetiszakaszunkban, 3Mózes 12:2.) Bölcseink a következőt fűzték hozzá ehhez vershez: „Ha a férfi termékenyít először, akkor lány gyermek születik, ha a nő termékenyül először, akkor fiúgyermek fog születni”.


Látszólag azt indikálja ez a talmudi mondás, hogy a születendő gyermek nemét az együttlét körülményeivel lehet befolyásolni. Na de mit jelent  תזריע„termékenyít/termékenyül” kifejezés, és egyáltalán van-e ennek valamilyen tudományos interpretációja?

A Talmud fenti állítását általában kétféleképpen magyarázzák. Mind a két értelmezés abból a – jelenleg tudományosan nem teljes körűen bizonyított – feltételezésből indul ki, hogy az Y kromoszómájú spermiumok rövidebb élettartamúak, viszont könnyebbek (gyorsabbak) mint az X kromoszómájú spermiumok, amelyek nehezebbek és lassabbak, de hosszabban maradnak termékenyek.

Ezen premissza alapján, az egyik értelmezés szerint az említett versben az ovulációról van szó. Vagyis, ha a nemi aktus a nő ovulációja előtt jön létre („férfi termékenyít először”), akkor a méhbe jutott ivarsejtek csak akkor tudják a petesejtet megtermékenyíteni, ha életképesek maradnak egészen a petesejt ovulációjáig. Tekintettel arra, hogy az X kromoszómájú spermiumok hosszabban maradnak termékenyek, így nagyobb a valószínűsége, hogy ezek fogják megtermékenyíteni a petesejtet, és így XX-es – lány – lesz a megtermékenyített petesejt. Ha viszont az ovuláció után kerül sor a nemi aktusra, akkor a gyorsabb Y kromoszómájú spermiumok kerülnek előnybe, és valószínűbb, hogy XY-os fiúgyermek fog születni.

A másik értelmezés szerint a versben nem az ovulációról, hanem az orgazmusról van szó. Ha a női orgazmus megelőzi a férfi ejakulációt, akkor az orgazmus eredményeként létrejövő szívó hatású vákumszerű méhizom összehúzódás, a rövidebb életű de könnyebb Y-os spermiumokat hozza előnybe, ha viszont az ejakuláció megelőzi a női orgazmust, akkor a lassabb, de „kitartóbb” X-es spermiumok vannak előnyben.

Lehetséges egy harmadik magyarázat is, amely szerint a „nő termékenyül meg először” nem az aktus időpontjára, hanem a megtermékenyült nő korára utal. Kutatások szerint ugyanis a fiatalabb állapotos nők nagyobb eséllyel hordják ki, az érzékenyebb fiú magzatokat, mint az idősebb nők.  

 

Köves Slomó

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás