Gyakran fordulnak a rabbihoz a tojás kóserságával foglalkozó kér­désekkel. Most összegyűjtöttünk erről néhány fontosabb háláchát.

Kedves Báruch rabbi,

Tojásfőzés kapcsán az alábbi kósersági aggályaim keletkeztek: 3 fehér tojás, egy tojás tréfli, mert sárgájában és fehérjében vért találtam. Ez rendben lenne az egyszerű többség elve alapján, azonban főzés közben a később tréflinek nyilvánított tojás szétnyilt és a fehérje kb. 1/3-a kifojt a lábasba. Aztán vettem észre, hogy az egyik kóser tojás is megrepedt és kilátszott a fehérje, de az egyben maradt. Ennek ellenére kóser a dolog?

Köszönöm,

Jocheved

 

Kedves Rabbi Úr!

Közeledik az idő, amikor halachikus” választ kaphatok a nagyszüleimtől örökölt tősgyökeresen magyar zsidó(erdélyi-felvidéki) sólettel kapcsolatban mostanában felmerült kétségeimre.

Ahogy nálam készül a sólet [] A terjedelmes vasfazékba, a sólet tetejére ültetjük a nyers (nagyon megmosott) tojásokat. Igen ám, de ki lát beléjük, ki mondhatja meg, találkoztak-e a tojások felmenői korábban? Esetleg a másnapra márványosra főtt kemény-tojásokat kellene ebédkor a kóserság szempontjából kiértékelni?

Tudom, hogy a fehér héjú tojásokat szokták javasolni, mert közöttük nagyobb arányú a kóser, de ezek a vékony, fehér héjú tojások a sóletben biztosan nem élnének meg! [Valóban sokkal gyakoribb a barnahéjú tojásokban a vér, mint a fehérekben. Ráadásul a fehérhéjúak is kiválóan megfőnek a sóletben – a szerk.]

Szeretettel üdvözöllek,

Mirjám


Kedves Jocheved, kedves Mirjám!

A vér fogyasztásának tilalma

A Tórában (3Mózes 7:17., 26.; 5Mózes 12:16.) többször le van írva az isteni parancsolat, hogy vért nem szabad fogyasztani. Elvileg csak a húsban található vér tiltott, de a tojásban található vért sem szabad fogyasztani, abban az esetben, ha a vér jelzi, hogy a tojás megtermékenyült és elkezdett kialakulni egy csirke, mert így már egy élőlény vérének számít (Sulchán áruch JD 66:2.).

Sőt, abban az esetben is tiltották a bölcsek, amikor nem a kialakulandó csirkének a vére (uo.), nehogy véletlenül egy leendő élőlény vérét fogyasszuk (lásd minderről Talmudic Encyclopedia [héber] 7. kötet 448–449. oldal).

Ahogy látni fogjuk, a véres tojás esetében többször fordul elő, hogy szigorítunk, Moshe Feinstein rabbi szerint (Igrot Mose responsum JD 1. kötet 36. fejezet) azért, mert egy darab tojás viszonylag kis kiadás. 

 

Nem elég a vért eltávolítani

Bizonyos esetekben elég lenne csak a vért eltávolítani a tojásból, más esetekben azonban nem szabad elfogyasztani magát a tojást sem. Mivel a Sulchán áruch (uo. 3.) különböző véleményeket idéz erről, azt mondja a RöMÁ (uo.), hogy az elfogadott szokás, hogy a véres tojás semelyik része sem fogyasztható. 

 

Véres és nem véres tojások keveredése

Az eredeti törvény értelmében elég lenne bizonyos esetekben csak a vért eltávolítani, ezért azt is írja a RöMÁ (uo. 4.), hogy ha a véres tojás összekeveredett más tojásokkal, kósernek számít, ha több volt a nem véres, mint a véres, vagy a tiszta tojás nagyobb volt, mint a tisztátalan. Ezért alakult ki az a szokás, hogy mindig csak három tojást főznek egyszerre (Sááré Torát hábájit 1. kötet 2. szakasz 2. fejezet), így, ha az egyik véres is, a másik kettő akkor is kóser marad.

Ha két tojást főznénk, akkor ha az egyik nem kóser, eltréflizné a másikat is.

A rabbik között vita van, hogy az edény maga kóser marad-e vagy sem, ha a három tojásból egy véres (lásd uo. 10. paragrafus). 

Édesanyám emiatt a tojást mindig konzervdobozban főzte, amit aztán el lehetett dobni. Más családoknál szokás, hogy külön lábos van tojásfőzésre.

 

Photo by Klaus Nielsen from Pexels

 

A keménytojás

A Sulchán áruch (uo. 8.) egy könnyítést ír a véres tojás kapcsán: szabad keménytojást fogyasztani annak ellenére, hogy azt nem lehet rendesen ellenőrizni. A RöMÁ (uo.) úgy véli, hogy nem is kell megpróbálni ellenőrizni a keménytojást, arra hivatkozva, hogy ebben az esetben a többség elvét követjük (lásd 2Mózes 23:2.), a tojások többsége pedig általában nem véres.

Azonban a nyers tojás esetében nem hivatkozik a többség elvére, arról azt mondja (uo.), ha lehet ellenőrizni (mert világos nappal van), akkor szigorítunk, és ellenőrizzük a tojást. Ma, amikor rendes világítás van a lakásokban és este is tudunk elég fényt teremteni a tojás ellenőrzéséhez, a nap minden részében ellenőrizzük a tojásokat. 

Jichák Lurjá rabbi (1534–1572), a híres kabbalista, ellenőrzés nélkül szokta fogyasztani a főtt tojást (Dárké tsuvá uo. 58.). Vannak azonban családok, ahol szokás ellenőrizni, például a feleségem is így tanulta az apjától. De ez nem az elterjedt szokás, Spira Cvi Hers (1850–1913) munkácsi rabbi véleménye szerint (uo. 59.), akkor sem kell ellenőrizni, ha felaprítjuk.

 

Pixabay, kattintson a képre!

 

Ha nem termékenyülhetett meg a tojás

A Sulchán áruch (uo. 7.) azt írja, hogy olyan tojásból, ami nem termékenyülhetett meg (mert nincs kakas a környéken),csak el kell távolítani a vért, ha van benne, és utána az egész tojás fogyasztható. Erre azt mondta Feinstein rabbi (uo.), hogy ez az elv mindenképpen alkalmazható napjainkban, amikor a tojások döntő többsége „gyári”, és nem kakastól való (lásd még Pitché tsuvá uo. 2.; Dárké tsuvá uo. 38., 59.). Ezért, ha a később véresnek bizonyult felütött tojás összekeveredett mással véletlenül, akkor elég csak a vért eltávolítani nem kell kidobni az ételt – mivel valószínűleg nem megtermékenyített tojásról van szó (lásd még Széfer házikáron – Frankel 215. oldal).

Ez megválaszolja mindkét kérdésünket: egyrészt a sóletbe bele lehet tenni a tojást, nem kell attól tartani, hogy véres lesz, hisz a többség nem olyan. Másrészt, ha összekeveredett, akkor sem kell az összes tojást, sem az edényt kidobni, hanem elég a vért eltávolítani.

 

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 7. szám – 2021. október 21.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás