Tisztelt Rabbi! Egyetlen kérdésem lenne,az izraeli állampolgársággal kapcsolatban. Sehol nincs erről a témáról tisztességes anyag,mindenki ír minden félét,ezért fordulok Önhöz. Az én anyai dédanyám zsidó volt. Az ő lánya az én nagyanyám, akinek a lánya az anyám. Elnézést a körülményességért,de csak így tudom leírni. Azt lenne a kérdés,hogy ezen "vérvonalra" hivatkozva lehet-e állampolgárságért folyamodni? Tudomásom szerint az anyai ág a meghatározó,bár sok helyen nem déd- hanem nagyszülőket emlegetnek hivatkozási alapként. Illetve hol is kezdhetem az ez irányú családfa felkutatását? Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

A zsidó vallás szabálya, a háláchá szerint a zsidóság anyai ágon öröklődik, így aztán ha a dédnagymamád, végiganyai ágon zsidó volt akkor te is zsidó vagy. ez azt jelenti, hogy semmi féle betérési vagy vallásfelvételi procedúrán nem kell keresztül menned és máris része vagy a közösségnek stb.

De sajnos Izrael Állama nem a vallási törvényeket veszi figyelembe és nagyon felemás módon az úgynevezett Visszatérési Törvény azt mondja ki, hogy az alijázhat (szerezhet állampolgárságot) akinek egy nagyszülője zsidó, vagy aki betért zsidónak. Ez azt jelenti, hogy az is alijázhat, aki a háláchá szerint nem zsidó, mint például akinek az apja vagy nagyapja volt zsidó, és ugyanakkor az aki viszont zsidó – mint például te – az nem. A következő csavar még a dologban, hogy ha te nem zsidó lennél, akkor legalább betérhetnél zsidónak és annak a jogán alijázhatnál, de mivel a háláchá szerint zsidó vagy, így egy komoly, hiteles rabbi nem fogja veled a betérést végig csinálni.

Ajánlom figyelemedbe az alábbi előadást a témában:
https://zsido.com/konyvek/A+zsid%F3+%E9let+%E1llom%E1sai%2C+fogalmai+%E9s+el%F5%EDr%E1sai/107/3716

Üdvözlettel:
Köves Slomó

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás