Kedves olvasónk, György, több, a közösségi imával kapcsolatos kérdéssel fordult a rabbihoz. Ezeket válaszoltuk meg a korábbi lapszámokban. Lássuk az utolsó kérdést!

 

Kérdés: Ha valaki késik az imáról, ő is az elején kezd imádkozni vagy ott csatlakozik a többiek imádkozásához, ahol tartanak és az elején levő hiányt valahogy később pótolja?

Válasz: Ennek a megválaszolásához azt kell értenünk, hogy az ima nem csak a közösség kötelezettsége, hanem minden egyes zsidóé: akkor is, ha nem megy zsinagógába, hát még akkor, ha elmegy. Ezért mindenki figyeljen arra, hogy időben érkezzen a zsinagógába, hogy időben végig tudja mondani az imákat, ahogy azt bölcseink előírták. Ahogy egy filmről sem akar lekésni, és csak a második felét megnézni…

Ahogy szoktam mondani a zsinagógában, az, hogy kihirdetem az imakönyv oldalszámait, az azért van, hogy a közösség tudja, hol tartunk. Mondhatni tájékoztató jellegű, nem pedig felhívás arra, hogy aki le van maradva, az hagyjon ki oldalakat, hogy utolérje a többieket.

Ha valaki mégis késett a zsinagógából, a Sulchán áruch (uo. 52. és 109. fejezet) felsorolja a lehetőségeit, de ezek között nem szerepel, hogy egy az egyben odalapozzon, ahol a közösség tart. Az ima egységekből áll, amelyeknek megvan a maga szerkezete, amiket nem lehet kényünk-kedvünk szeretni megbontani.

Így pl. a Pszuké dözimrá, a dalos versek egy áldással kezdődnek (Zsidó imakönyv 33. oldal) és egy másikkal fejeződnek be (uo. 48. oldal), a kettő között pedig különböző zsoltárfejezetek vannak. Nem lehet a kezdő és a záróáldást kihagyni, azonban a Sulchán áruch (uo.) rögzíti, melyik fejezeteket lehet kihagyni közülük és melyiket kötelező elmondani. A Zsidó Naptár 5783 Imarend című fejezetében (50–51. és 63. oldal) félkövérrel jelölve találhatóak azok az imák, amelyeket mindenképp el kell mondani, ez a lehető legrövidebb verzió, ami még reggeli imának számít. Ha több ideje van az embernek, akkor további fejezeteket kell beiktatni, ahogy a Sulchán áruch (uo.) is rögzíti.

A haszidok azonban nem tartják ezt helyesnek, hanem azt szorgalmazzák, hogy az ember mindig igyekezzen mindent elmondani, amit bölcseink az imakönyvben előírtak nekünk. Ahogy egy hosszú telefonszámból sem lehet kihagyni egy-két számjegyet, mert az ember siet, mert akkor félre fog menni a hívás (lásd SÁ RSZ 52:2.; Misná brurá 52:1.).

Oberlander Báruch

 

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 14. szám – 2022. december 29.

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás