Kedves Rabbi/Tisztelt Mohel!
Nem vallásos családban nőttem fel, ezért nem is vagyok körülmetélve. A honlapon olvastam hogy tudnak felnőttek brit milájában is segiteni. 34 éves vagyok, és most szeretném a körülmetélés mitzváját gyakorolni, illetve hivatalosan betérni. Kérem irja meg, hogy a körülmetélés illetve a betérés folyamata hogy történhet esetemben, illetve hogy kihez kell fordulnom.
Segitségét előre is köszönöm.
Tisztelettel

Kedves _____!
Természetesen tudunk segíteni. Az elsődleges kérdés, hogy esetedben miről van szó? Szeretnél betérni (vagy mert egyáltalán nem vagy vérbelileg zsidó, de érdekel és vonzódsz a zsidó valláshoz, vagy mert vannak zsidó gyökereid, de nem anyai ágon, és szeretnél visszatérni őseid hitéhez)?
Vagy zsidó származású vagy anyai ágon, és csak elmaradt a körülmetélésed?
Ha betérésről van szó (tehát egyelőre nem vagy halachikusan zsidó), akkor ez a betérés egy hosszú folyamat, melynek keretében meg kell részletesen ismerkedned a vallás tanításaival, teljesen meg kell tartanod mindent stb és a legvégén a körülmetéléssel és a rituális fürdőben való megmerítkezéssel válsz zsidóvá. Mindez egy hiteles rabbi felügyelete mellett kell, hogy történjen, és ebben a hosszú folyamatban a körülmetélés csak egy utolsó részlet. Én sajnos nem foglalkozom betérítéssel.
Ha arról van szó, hogy anyai ágon zsidó vagy. akkor a háláchá szerint, neveltetésedtől, és vallási elkötelezettségedtől függetlenül zsidó vagy. A körülmetélés ebben az esetben mindenképp kötelesség és érdem, Ábrahám ősatyánktól ránkhagyott örökség. Ha ez gyerekkorodban elmaradt, ettől te még zsidó vagy (tehát nem kell betérned), de feltétlenül fontos pótolni.
Ezt megtehetd ebben a korban is. Ez egy kb. félórás helyi érzéstelenítéses műtét, ami után egy szertartás keretében zsidó nevet is kapsz, és utána a Tórához is felhívhatunk a közösség körében.
Ha szeretnéd, hogy ezt megszervezzük neked, akkor mindenképp személyesen kellene beszélnünk. Mivel én pillanatnyilag nem vagyok MO-n kérlek keresd rabbi kollegámat Oberlander Báruchot (tel:2680183).
Üdvözlettel
Köves Slomó

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás