Kedves Rabbi! A lányom (19 eves) nemrég kutatott a kozárok és a magyarok, illetve a magyar zsidóság összefüggései után. Koestler írt erről egy angol nyelvű könyvet és mindketten tudni szeretnénk, mi erről a hivatalos vélemeny. Tudna-e rabbi úr erről néhány szót írni nekünk? Előre is köszönöm. Shalom, Veronika

Ismerem az említett Koestler féle írást, amely többek közt azt állítja, hogy a magyar zsidóság a betért kozárokból áll, akik csatlakoztak a magyar törzsekhez. Ez a történelmi hagyomány már jóval korábbban, sok száz évvel ezelőtt is létezett. Közismert például, hogy Jehudá hálévi 11. században ez alapján írta meg „fikciós” filozófiai művét, melnyek címe a Kuzári. Könyvében azt írja le, hogyan találkozik és beszélget a kazár király egy keresztény pappal, egy iszlám imámmal, egy görög filozófussal és egy rabbival. Végül a rabbi meggyőzi a zsidóság igazságáról. A könyv azért érdekes, mert időközben az ember sok mindent megtud a zsidóság filozófiai felfogásáról.

Ami pedig a történelmi tényt illeti. Igaz, hogy a zsidóságba be lehet térni, de aki betér az nem lesz se kohén, se lévi, mert csak azok kohének vagy lévik, akik apai ágon, szakítás nélkül Áron főpaptol vagy Mózestől és családjából származnak. Mivel a magyar zsidók között nem ritka a kohén és a lévi, ezért biztos, hogy sok az “eredeti” zsidó közöttünk. Azonban persze nem lehet teljesen kizárni azt a lehetőséget, hogy egy pár betért kazár leszármazott is része a magyar zsidóságnak.

Oberlander Báruch

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás