Kedves Rabbi,

Megkínált a barátnőm Izraelből hozott kóser rágógumival. Ez a márka ugyanebben a csomagolásban Magyarországon is jelen van. Lehet arra támaszkodni, hogy ha ugyanazok az összetevők vannak mind az izraeli mind a magyarországi csomagoláson, akkor ez a rágógumi kóser csak a magyarországi forgalomban levőn nincs kósersági pecsét? Kellene áldást mondani rágógumira?

Eszter

 


Kedves Eszter!

Nem lehet automatikusan következtetni a kóserból a többire. Sokszor előfordul például, hogy a nem kóserhez használnak egy olyan alapanyagot, ami állati eredetű, a kóserben pedig növényi eredetűvel helyettesítik azt. Így az íz ugyanaz, de az egyik kóser a másik nem.

A Sulchán áruch (Orách chájim 202:15.) azt irja, hogy ha valaki édes nádat „eszik”, vagyis az édességet kiszopogatja, akkor a Sehákol áldást kell mondania (Áldott vagy te… kinek szavára lett minden!Sámuel imája 118. oldal.), hiába nem nyelte le magát a nádat. Ebből következik, hogy a rágógumira is Sehákol áldást mondunk, az íze miatt (lásd erről Jábiá omer responsum 7. kötet Orách chájim 33. fejezet).

Üdvözlettel

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás