Olvasónk, B. Simon, egy fényképet küldött Oberlander Báruch rabbinak azzal a kérdéssel, hogy a képen látható ajtón, vagyis olyan esetben, amikor az ajtónyílást megosztja egy oszlop, hova kell tenni a mezuzát, illetve, hogy hányat kell felhelyezni.


A kérdés több részre bontható. Ha az elválasztó oszlop ellenére egy ajtó fedi le a teljes ajtónyílást (ilyenkor egy ajtónak számít, és egy mezuzát kell feltenni a nyitás irányának megfelelően jobb oldalra). Más a helyzet, ha – mint a képen is – két ajtó van. Ilyenkor az oszlop mérete és az ajtók elhelyezkedése alapján kell dönteni a mezuzákról.

Ha két egymásra merőleges falon van a két ajtó és a sarokban az oszlop (lásd az ábrát), akkor ha az oszlop keskenyebb, mint 1 tefách (8 centiméter) akkor egy ajtónak számít, egy mezuzát kell feltenni. Ha pedig szélesebb, mint 1 tefách, akkor két mezuzát kell feltenni (Sulchán áruch JD 286:20., TáZ 11., de lásd Águr böohálechá 26. fejezet 22. lábjegyzet).

Ha az oszlop szélesebb, mint 1 tefách, de a két ajtó ugyanazon a falon van és egyformán vannak használatban (tehát: ugyanarra a célra használják az ajtókat), akkor továbbra is egynek tekintjük őket és egy mezuzát kell feltenni a jobboldali ajtófélfára (Tur uo. [21.], Áruch hásulchán 43.). Bár egyértelmű választ nem találtam arra a kérdésre, hogy milyen szélességig számít oszlopnak valami, úgy vélem, hogy talán 3 tefách (24 centiméter) szé­lességig oszlopnak számít (lásd SÁ OC 356:1.).

Ugyanakkor, ha valamilyen célja van az 1 tefách széles oszlopnak (pl. biztonságosabb így, vagy ne menjen ki annyira a meleg a fűtött szobából, amikor az ajtók nyitva vannak), vagy ha a két ajtó nincs egyformán használatban (pl. az egyik a személyzeté a másik a szállítmányokra stb.), akkor kettőnek számít, és két mezuzát kell feltenni: egyet az ajtófélfára és egyet az oszlopra (Águr böohálechá 26:6., 13.). Ugyancsak két ajtónak számít, ha az ajtók az oszlopra vannak rászerelve (uo. 21., Áruch hásulchán 45.).

Amikor egy mezuzát kell feltenni, akkor azt legjobb a jobboldali ajtófélfára tenni, nem pedig a középen álló oszlopra. Ha már felkerült jobbról az oszlopra, akkor tulajdonképpen az is jó, maradhat (TáZ uo., Águr böohálechá uo. 25.).

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás