Kedves Báruch Rabbi,

Ezt a receptet egy zsidó honlapon olvastam: tejfölös csuka. Jól tudom, hogy tejeset nem is szabad hallal együtt készíteni? Én eddig úgy tudtam, hogy tejes dolgok a hallal nem találkozhatnak.

Tisztelettel, Cirel


Kedves Cirel!

Igaza van, de nem minden esetben és nem minden vélemény szerint.

 

Hús és hal szétválasztása

Tórai tilalom vonatkozik a húsos és a tejes ételek keverésére (2Mózes 23:19., 34:26., 5Mózes 14:21.; Sul­-
chán áruch JD
87:1.).

Ezen felül a Sulchán áruch (uo. 116:2.) leírja, hogy a húsos ételeket egészségügyi okok miatt nem keverjük hallal sem. Ezért van az, hogy a kóser étkezés során a halas és a húsos ételek nincsenek együtt az asztalon: a halas előétel után először leszedjük a maradék halat, az evőeszközöket és a tányérokat, csak utána tálaljuk fel a húsos ételt (lásd Dárké tsuva 116:13.; Sévet hálévi responsum 6. kötet 111:3:1.). Sőt még közvetlenül egymás után sem esszük őket, hanem a kétféle ételt elválasztjuk egy kis kenyérevéssel például (uo. 3. RöMÁ), vagy szombaton megszakítjuk az étkezést egy kis „lechájim” (pl. pálinka) ivással. 

Nem főzzük együtt a halat és a húst, de nem kell külön főzőedényeket és étkészletet fenntartani a halas ételnek (Turé záháv uo. 2.; lásd még Dárké tsuvá uo. 27.).

 

Hal és tej szétválasztása

Joszéf Káro rabbi véleménye szerint (Bét Joszéf JD 87:[3(2)]) tejjel sem sza­bad együtt enni a halat. Azonban a RöMÁ azt írja erről (Dárké Mo­se uo. 4.): „soha nem láttam, hogy er­re figyeltek volna”. A Turé záháv sze­rint (uo. 3.) pedig egyenesen ki kel­lene javítani a Joszéf Káro rabbi-fé­le szöveget, mivel az mindössze saj­tóhiba, valójában a húsra gondolt.

A rabbinikus irodalomban mégis több vélemény van arról, hogy erre figyelni kell, pl. Ovadia Joszéf főrabbi (1920–2013) szerint (Jöcháve dáát responsum 6. kötet 48. fejezet) a szefárdiak ezt a tilalmat komolyan veszik. Azonban még azon askenáz rabbik szerint, akik azon a véleményen vannak, hogy erre oda kell figyelni, még ők is különbséget tesznek a tejtermékek között: míg kifejezetten tejjel vagy túróval nem lehet főzni, addig vajjal vagy tejszínnel már megengedett (lásd Pitché tsuvá 87:9.).

A Chábád szokás a Cemách Cedek, a 3. lubavicsi rebbe utasításai alapján ezt a véleményt követi annyi könnyítéssel, hogy ha a tejbe tejszínt vagy vajat keverünk, akkor már lehet együtt főzni (a Lubavicsi Rebbe: Rösimát há­jo­mán 354. oldal).

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás