Ezen a héten három rövid kérdést válaszolunk meg, melyek – a múlt hetihez hasonlóan – a Virtuális Bét Midrás keretében a Facebookon tartott élő Kérdezd a rabbit! beszélgetés során hangzottak el. Csatlakozzanak önök is a zsido.com és a Budapesti Talmud Egylet Facebook-oldalához és tegyék fel Oberlander Báruch rabbinak a kérdéseiket – tabuk nélkül!


Kérdés: Ádám, Éva, sőt a kígyó is bűnt követett el, mégsem tértek meg, nem csináltak tsuvát. Ugyanakkor Káin panaszkodott, hogy túl nagy büntetést kapott, de nem kért elnézést a bűnéért. Lehet, hogy az első család nem ismerte a tsuva fogalmát?

Válasz: A Midras Brésit rábá (22:13.) azt írja, hogy Káin tsuvát csinált, megbánta, hogy megölte a testvérét. Ugyanitt találjuk, hogy apja, Ádám tőle tanulta meg, hogyan kell megtérni. A Talmud (Éruvin 18b.) azt is mondja, hogy Ádám tsuvát csinált, ami miatt többet közt 130 éven át böjtölt.

***

Kérdés: A zsidók negyven évet vándoroltak a pusztaságban és ezalatt mannát ettek. De mivel táplálták az állataikat?

Válasz: RáSI szerint (2Mózes 16:21.) az állatoknak a maradék mannából adtak enni, amit nem gyűjtöttek össze. A Tóra azt írja a mannáról, hogy „mikor pedig a nap melegen sütött, elolvadt” (2Mózes 16:21.). Erre RáSI azt írja: „Mit jelent az, hogy elolvadt? Ez arra vonatkozik, ami a földeken maradt és vízfolyásokká változott. Ebből az őzek és a szarvasok ittak, és a világ népei ezekből levadásztak néhányat, és rajtuk keresztül megízlelhették a mannát, s ily módon tudomást szereztek Izrael dicséretreméltó­sá­gáról”.

Az arámi nyelvű Tárgum Jonatán (uo.) szerint csak kóser állatok kóstolták meg a mannát. Ezzel szemben a Jálkut Röuvéni (Bösálách) szerint a manna zöldséget is hozott magával, és az állatok azt ették.

A pozsonyi Chátám Szofér (Chu­­lin 88b. Toszáfot elához) szerint az állatok számára termett növény a sivatagban, hogy ne egyék meg a mannát, de ez emberi fogyasztásra alkalmatlan volt.

Az Imré Sámáj (Bösálách 16:4.) szerint nem egyértelmű, hogy az érev ráv (vagyis azok az egyiptomiak és más népből való emberek, akik a zsidókhoz csatlakoztak a kivonuláskor – 2Mózes 12:38.) evett-e mannát.

 

***

Kérdés: A múlt heti tórai szakaszban olvastuk Mirjám történetét, akinek hét napra ki kellett vonulni a táborból a pletykálkodása miatt. A nép pedig nem indult nélküle tovább, megvárták őt  (4Mózes 12. fej.). Mit jelent ez? Hét napig nem is jelent meg a füstoszlop, ami jelezte a zsidóknak, hogy indulniuk kell (2Mózes 40:36–38.), vagy figyelmen kívül hagyták, hogy megvárhassák Mirjámot?

Válasz: Valószínűleg a füstoszlop jelzése ellenére is maradtak, hogy megvárhassák, amíg Mirjám újra visszatérhet a táborba.

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás