Tisztelt rabbi!

Donald Trump beiktatását megelőző napon érkezett a hír, hogy Ivanka Trump és férje, Jared Kushner különleges rabbinikus engedélyt kaptak arra, hogy – biztonsági okokból – kocsival utazzanak haza péntek este, a bál után. Milyen mérlegelési lehetősége van ilyen helyzetben egy rabbinak?

Anna

 


Kedves Anna!

Először is le kell szögezni, hogy bár ez a hír elterjedt a világhálón, a mai napig nem sikerült kideríteni, hogy valójában kaptak-e ilyen engedélyt, ha igen, név szerint kitől és ő mire hivatkozott. Személy szerint nehezen tudom elképzelni, mi ok lett volna erre, hiszen biztosan el lehetett volna biztonságos módon szállásolni a házaspárt Washingtonban, a helyszín közelében. Ugyancsak nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy a Kushner házaspár valójában utazott-e autóval a kérdéses péntek estén.

Így két kérdésre tudok vá­la­szolni: egyrészt, ha élet­ve­szély áll fenn, szabad-e autóba ül­ni, másrészt szabad-e a szombat bejövetele előtt olyan helyze­tet teremteni, ami később biztosan életveszélyhez és így szom­bat­szegéshez fog vezetni.

Az első kérdés kapcsán a há­láchá (Talmud, Jomá 83a.; Sulchán áruch, Orách chájim 328. fejezet) egy­­értelműen lefekteti, hogy élet­ve­szély esetén meg szabad szegni a szombatot – akár a saját életünket mentjük, akár másét. Az életmentés miatt minden vallási előírás megszeghető (kivéve a három főbenjáró bűn: tiltott nemi kapcsolatok, bálványimádás, gyilkosság – Talmud, Pszáchim 25a-b.), de mindig meg kell próbálni először a szombat megszegése nélkül elhárítani a veszélyt. Tehát, ha a biztonsági szolgálat szerint veszélyben volt az életük, és semmi más lehetőség nem volt ennek kivédésére, csak az, ha autóba ülnek, akkor az megengedett.

A második kérdésre, vagyis, hogy szabad volt-e ilyen feltételekkel odamenniük, a Sulchán áruchban (uo. 248:4.) találunk választ. Eszerint, egy ember útra kel egy csoporttal a sivatagon át és az út szombaton is tart. A csoporttól életveszélyes lenne lemaradnia a vadállatok és a rablók miatt, ugyanakkor a megengedett legnagyobb távolságnál többet kell majd megtennie sábeszkor. Elindulhat-e sábesz előtt a csoporttal?

A Sulchán áruch szerint, ha micva ügyében jár, akkor akár pénteken is el szabad indulnia, és amikor beköszönt a sábesz az életveszély miatt mehet tovább. Ha azonban nem micva miatt utazik, akkor sábesz előtt három nappal már nem indulhat el (vagyis vasárnaptól keddig elindulhat, szerdától péntekig nem), mert akkor már a szombatra kell készülni. (Mások szerint [SÁ RSZ uo. 13.], ha biztos, hogy szombatot kell szegnie, akkor még vasárnap se szabad elindulnia.) Abban mindenki egyetért, hogyha mégis elindult, akkor már megszegheti a szombatot az életmentés okán (SÁ RSZ uo. 14.).

Nem gondolnám, hogy az elnök beiktatási bálja micva esemény lenne (akkor sem, ha elnökként uralkodókat megillető tiszteletadás jár neki – lásd uo. 224:9.; Mágén Ávrahám uo. 7.; Pitché tsuvá, Jore déá 282:1.), ezért a fentiek alapján úgy vélem, ha tényleg csak kocsival tudtak távozni, akkor egyáltalán nem lett volna szabad elmenniük a bálra, de ha elmentek, és nincs más mód az éjszaka biztonságos eltöltésére, csak kocsival hazamenni, akkor megtehetik, hogy megelőzzék az életveszélyt.

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás