Üdvözlöm! Azért fordulok Önhöz, mert egy kicsit össze vagyok zavarodva. Én egy 14 éves keresztény fiú vagyok, és büszke vagyok a magyarok tetteire és szeretem a magyar embereket és szeretem a hazámat. Én nem vagyok náci, nem vagyok fasiszta. Nem gyűlölöm Önöket. Szoktam a nyakamban hordani egy Nagy Magyarországos nyakláncot. És azt szeretném kérdezni, hogy ez Önöket zavarja e? Válaszát előre is köszönöm szépen.

 

Tisztelettel: Bálint


Kedves Bálint,

 
Köszönjük kérdésedet. Nem. Engem személy szerint nem zavar a Nagy-Magyarország zászló, jelvény vagy nyaklánc. Azt sem gondolom, hogy mindenki aki ilyet hord az antiszemita lenne. Hiszen tartalmilag a két dolognak nem kellene hogy köze legyen egymáshoz. Sőt! Annak idején, közvetlenül Trianon után, az igazszágtalanul elcsatolt területek fájdalma a magyar zsidóságot is kiemelten érintette. Hogy mást ne mondjak a Felvidéken vagy Erdélyben, sok esetben a nagyobb városok magyar ajkú közösségének a gerincét éppen az ott élő magyar zsidók adták. A két világháború között ezeken a területeken magyar zsidók is különösen vágyakoztak a történelmi határok visszaállításáért. 
Ugyanakkor azt is meg tudom érteni, hogy ha valaki gyanakvással tekint erre a jelképre, vagy annak hordozójára, ugyanis sok esetben van egy szerencsétlen “árukapcsolás”. Sokan akik “nagy Magyarország” jelképet viselnek és “büszkék” magyarságukra, ezt egyben azzal is kifejezik, hogy a zsidóságot megvetik. Így tehát van itt egy szerencsétlen “árukapcsolás”. Ami érthetően ellenérzéseket vált ki.
 
Üdvözlettel
 
Köves Slomó

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás