Kedves Rabbi! Szombattal kapcsolatos háztartási kérdéssel fordulok Önhöz! Olyan mosogatógépem van, amelyiken be lehet programozni, hogy később induljon el. Szabad-e háláchikusan olyan megoldással élni, hogy a sábbáti gyertyagyújtás előtt beprogramozom a gépet, vacsora után beteszem a piszkos edényeket, a gép pedig valamikor az éjszaka folyamán elmossa azokat, hogy szombat délben újra lehessen használni? Válaszát várja egy elfoglalt édesanya

Kedves Elfoglalt Édesanya!

Sajnos ez a megoldás háláchikusan tilos, a következő okok miatt.

Egyrészt azért, mert a háláchá szerint tilos, hogy részt vegyünk egy sábeszi munkában, még akkor is, ha maga a munka csak később kezdődik.

Ezt abból tudjuk, amit a Sulchán áruchban (Orách chájim 253:5. végén) a Römá ír, ami szerint tilos odatenni a kályhára az ételt, ha tudjuk, hogy később egy nem-zsidó be fog fűteni (amit szabad sábeszkor), és akkor azon a tűzön az étel meg fog főni (lásd még Mágén Ávrahám uo. 41.).

Hasonlóképen a mi esetünkben, miután a zsidó betette az edényeket a mosogatógépbe, akkor, ha becsukja az ajtót, azzal segítette, hogy később elinduljon, mert nyitott ajtóval nem indul a mosogatógép, így tilos ez is (lásd Smirát sábát köhilchátá 1. kötet 12:35.).

Ezen kívül, amiatt is tilos, hogy – mivel szokatlan dolog a mosogatógépet beprogramozni, hogy később induljon, ezért félő, hogy más zsidók azt fogják hinni, hogy sábeszkor indította el valaki. Ugyanis a Sulchán áruchban (uo. 252:5.) azt is írja a Römá, hogy minden olyan dolog, ami magától működik sábesz alatt, zajos, és félreérthető, azt nem szabad sábesz előtt elindítani.

Ezen kívül érdemes felidézni Moshe Feinstein rabbi véleményét (Igrot Mose responsum Orách chájim 4:60.), hogy a villany (és bizonyos esetekben a légkondicionáló) kapcsolásán kívül, nem szabad más munkákat időzítő órával megoldani, mert ez által „egy egész gyárat is lehet működtetni sábeszkor”, ezt pedig a Bölcsek megtiltottak, azzal, hogy elrendelték, hogy tilos kérni nem-zsidótól munkát sábeszkor.

 

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás