Tisztelt Rabbi! Elnézését kérem, amiért levelemmel zavarom. A segítségét szeretném kérni egy számomra fontos ügyben, ami egy tanulmányaihoz szükséges dolgozat elkészítéséhez szükséges lenne, de sajnos a pontos forrás megtalálásában problémáim adódtak.
Nagy tisztelettel szeretném a segítségét kérni annak egyik hivatkozása kapcsán, amely a Talmud egyik előírásáról szól a galambok tartása kapcsán.(7. oldal 6.fejezet Környezetszemlélet az ókori Izraelben) Törvények a Talmudból az általános környezeti életminőség fenntartásáról: (ii) A galambdúcokat a városfaltól legalább 50 könyök (1 könyök ≈ 45 cm) távolságra kell elhelyezni, hogy a galambpiszok ne károsítsa a város zöldségeskertjeit. Szeretném az eredeti forrásanyagban is felkutatni az előbbi idézetet, azonban az egyetemi digitális archivumban a Talmudnak több kiadása is van - jónéhány közölük nem is igazán nevezhető objektívnak - így abban kérném megtisztelő segítségét, hogy melyik kiadásban lenne célszerű kutatnom és esetlegesen melyik fejezet tartalmazza a fenti idézetet. Megtisztelő segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: István

Kedves István!

A Talmud a következőt írja (Bává bátrá 23a): A galambfészket a város falától 50 könyöknyire kell tenni, sőt az ember a sajátjában se tegyen galambfészket, csakis ha ötven könyök biztosítva van minden irányban.

A galamb piszok értelmezése már Rási (középkori magyarázó) kiegészítése ugyanott.
Lásd angol fordítás: http://www.come-and-hear.com/bababathra/bababathra_23.html

Üdvözlettel
Köves Slomó rabbi

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.