Kedves Oberlander Báruch,

Lehet nem olvastam elég figyelmesen a megküldött linket [a Feldman Mendel pidjon hábenjére szóló meghívóban].A Tórában az szerepel: „… az ember elsőszülöttjét meg kell váltanod … egy hónapos korukban váltsd meg… öt ezüst sékelre… a szent sékel szerint…” (4Mózes 18:15–16.) „A lévitákat minden elsőszülött helyett választottam ki Magamnak Izrael fiai közül…” (4Mózes 8:18.).

Kérdéseim: (1) Az elsőszülött lányokat miért nem kell megváltani? (2) Miért nem a levitáktól kell megváltani (3) és ebből következőleg miért számít, hogy kohén-e az apa, vagy az anya kohén lánya?

 Köszönettel:

Kovács György

 

 


Kedves György!

 

(1) Az elsőszülött gyermekek kiváltásának kötelezettsége csak az „anyjuk méhét megnyitó” fiúkra vonatkozik (2Mózes 13:15.). Ennek oka, hogy Egyiptomban az elsőszülöttek halálakor az egyiptomiak közül a fiúk és a lányok egyaránt meghaltak (Midrás Smot rábá 18:3., Sulchán áruch, Orách chájim 470:1.), míg az ott élő nem egyiptomi elsőszülöttekből (lásd 2Mózes 12:29. és Rási uo.) csak a fiúk haltak meg. Így a zsidók  közül is csak fiúk voltak veszélyben (Chidá: Szimchát háregel a Hágádához Tám má hu bekezdése), ezért a kiváltás is csak rájuk vonatkozik.

(2) Az elsőszülöttek az aranyborjú bűnével méltatlanná váltak a szentélybeli szolgálatra, amire voltak kijelölve, így a feladat a levitákra szállt. Ők azonban csak segítenek a Szentélyben, a kohénok azok, akik a szolgálatot végzik. Ezért ők kapták meg Istentől az öt sékelt és tőlük ki kell váltani a fiúkat.

(3) Aki kohén vagy lévi családból származik, az nem veszítette el a kijelöltségét az aranyborjú bűne miatt, így nem is szükséges kiváltani őt.

 

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás