Tisztelt Rabbi! Egy nehéz helyzetben kérném a segítségét azzal kapcsolatban, hogyan teljesíthetném a peszáchi négy pohár bor elfogyasztását. Várandós vagyok, a terhességem elején járok.  Sajnos inzulinrezisztanciám van, ami tulajdonképpen a cukorbetegség előszobája, és így nem ihatok szőlőlevet, egy pohárral sem, nem hogy néggyel. Ugyanakkor a várandósság miatt bort sem ihatok, főleg nem ilyen mennyiségben. Egyáltalán: nőkre is vonatkozik a négy pohár bor elfogyasztása? Van valami felmentés ez alól? Várom válaszát, üdvözlettel: M.

Tisztelt M.!

Sulchán áruch (Orách chájim 472:14.) egyértelműen lefekteti, hogy a nőknek is kötelező a négy pohár bor, ugyanúgy, mint az összes többi peszáchi micva. Ilyen esetekben, mint az Öné, meg kell vizsgálni, mit mond a háláchá – és mit mond az orvos.

Kidust tele pohár borra lehet mondani, ahol a pohár űrtartalma eléri az egy  röviit, ami 0.86 dl. A széderen nem kell meginni az egészet csak mölo lugmáv, egy „pofazacskónyit”, vagyis annyit, ami egyszerre az ember szájának egyik oldalába befér, ami nem egy nagy mennyiség (uo. 271:13.). Azonban, ha az orvos ezt a mennyiséget sem engedi, akkor természetesen rá kell hallgatni.

Ha ez a helyzet, akkor lenne egy másik megoldás.

A Talmud (Pszáchim 107a.) azt írja, hogy ha nincs bor a városban, akkor lehet chámár mödinát, vagyis a „helyi bort” is használni hávdálára (szombatbúcsúztató szertartás). Mi az a „helyi bor”? Minden olyan fontos ital, amit az emberek isznak „bor helyett”.

Több vélemény szerint, alkoholos ital kell, hogy legyen ez, például sör vagy hasonló (lásd Smirát sábát köhilchátá 2. kötet 60. fejezet 17. lábj., Piszké tsuvot 272:9.), de a mi esetünkben ez nem megoldás ha a terhessége miatt az orvos nem engedi még ezt a kis mennyiséget sem alkoholból. Ezért muszáj lesz hagyatkozni a többi véleményre (uo.), akik elfogadják más fontos italt is, például természetes gyümölcslé. A „természetes” kizárja a koncetrátumból készült gyümölcslevek.

De még mindig problémás a dolog egy kicsit, hisz a Talmud hávdáláról beszél, így felmerül a kérdés, hogy kidust lehet e mondani chámár mödinára? Erről eltérő vélemények vannak a Sulchán áruchban (uo. 272:9.). A RSZ (uo. 11.) azt írja, hogy általában ne mondjon az ember a szombati kidust erre, hanem inkább kenyérre, ha valami miatt lehetetlen mondani a borra. De a peszáchi szédernél azt írja a RöMÁ (uo. 483:1., RSZ uo. 4.), hogy semmiképpen nem lehet mondani a kidust kenyérre, csak borra vagy chámár mödinára. Így véleményem szerint az Ön számára fogyasztható a természetes gyümölcslé ivása lenne a megoldás.

Ha a fenti megoldást fogja igénybe venni, akkor arra kell figyelni, hogy más áldás kell mondani rá. Hisz a borra bojré hágofent kell mondani, de a gyümölcslevekre a sehákol áldást kell mondani.

Ha valami miatt a fenti megoldás se jó, akkor még egy lehetőség van, hogy végig használja a bort, de ne igyon belőle csak egy minimális mennyiséget (Srágá háméir responsum 3. kötet 118. fej. „A peszáchi törvények” 4.). De erre nem lehet hagyatkozni, csak akkor, ha már „minden kötél szakad”, hisz a legtöbb vélemény szerint, ha az ember nem ivott egy „pofazacskónyi” mennyiséget, akkor nem tett eléget a micvának.

Kivánok Önnek könnyű terheséget, és egészséges babát, neveljék fel zsidóságra, Tóra tanulásra és zsidó esküvőre!

Kóser és boldog Peszáchot kívánva:

 

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás