Kedves Baruch rabbi!

A mértéktelen ételfogyasztással, falánksággal kapcsolatos bűnről tesz említést valahol a Biblia, vagy a szóbeli tan, ami parancsolat for­májában is megmutatkozik, a mértékletességet tartva helyesnek, a túl sok evést pedig bűnnek.

Nyilván nem egy ünnepi ebédre gondolok, hanem mint rendszeresen ismétlődő életstílusra, ami ugye meg is betegít, ha túlsúlyként learatjuk a rossz gyümölcseit.

Ha élvezeti forrásként bálvánnyá válik valaki számára az evés, vagyis az élete középpontjává válik, Isten elé kerülve a finomabbnál finomabb ételek behabzsolása, gondolom az is bűn.

Ha erről lenne valami Tóra idézet, ami bűnnek nevezi, az érdekelne és szívesen olvasnám.

Bolla László


Kedves László!

A Tórában azt olvassuk: „Szentek legyetek, mert szent vagyok Én, az Örökkévaló, a ti Istenetek.” (3Mózes 19:2.) Nach­ma­ni­dész (1194–1270) felteszi a kér­dést, hogy mire vonatkozik ez a parancsolat, mi az újítás eb­ben? Ha csak arra vonatkozik, hogy legyél szent azáltal, hogy betartod a micvákat, akkor abban semmi új utasítás nincs, ezt már megtanultuk, felesleges ez a mondat. Nachmanidész magyarázata szerint arról van szó, hogy ha valaki betartja a parancsolatokat, de nem tart mértéket, akkor „lehet, hogy undorítóvá válik a Tóra engedélyével (návál birsut háTorá).”

Vagyis a megengedett dolgok kapcsán is tudni kell, hogy mikor, mennyit és hányszor illik tenni az adott dologból, ahogy a híres haszid mondás tartja (Hájom jom 2ádár 25.): „Ami tilos, az tilos. Ami meg van engedve, az se kötelező!” Az embernek igyekeznie kell uralkodni állati ösztönein és nem engedni, hogy a vágyai elhatalmasodjanak rajta.

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

 

 

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás