Vasvári Pál utcai zsinagóga

(Cím: 1061. Budapest, Vasvári Pál u. 5. )

Imaidők
 • Hétköznap (vasárnaptól péntekig) reggeli ima 8:00
 • Péntek esti ima, szombatfogadás és kidus 
  Szeptember 9. – 19 óra
  Szeptember 16. – 18:45
  Szeptember 23. – 18:30
  Szeptember 30. – 18:15
 • Szombat reggeli ima 9:15
 • Csütörtökön a reggeli imát online is lehet követni Zoomon, belépés: a viva.tfilin.hu oldalról.
 

 

Megújult a Vasvári zsinagóga

A Vasvári Pál utcai zsinagógát 1886-ban építették, vezetését 1992-ben Oberlander Báruch rabbi vette át – aki a magyarországi Chábád alapítója-, így lett a Vasvári az EMIH közösségének a kiindulópontja. A tóraszekrény a zsinagóga éke, központi része szellemileg és kinézetében is. A díszek aranybevonata és a különleges megvilágítás a szentséget hangsúlyozza.

 

A lakóházak közé ékelt épületet 1886-ban emelték, a Budapesti Talmud Egylet (Sász Chevra) számára. Az Egyletet 1842-ben alapította Fleischman Ede és Taub Gusztáv, azzal a céllal, hogy „talmudi és bibliai előadások tartásával a hagyományokat elhunyt tagok és alapítványozók emlékét kaddis-ima mondásával ápolja.” Ehhez az Egylet fenntartott egy tanintézetet, ami imaházul is szolgált, valamint az ekkor már 2000 kötetet számláló könyvtárnak is otthont adott. Naponta kétszer Talmud-, egyszer pedig tóraelőadást tartott az Egylet alkalmazásában álló két rabbi, melyeket a Magyar Zsidó Lexikon tanulsága szerint 1929-ben átlagosan százan látogattak. Meghívott előadóként a kor számos kiemelkedő talmudistája működött közre a Egylet munkájában. A hallgatók számának növekedése miatt ekkor építettek új tantermet a Vasvári Pál utcai épületben. Húsz-harminc fiatal talmudista kapott az Egylettől ösztöndíjat.
 
A kétszintes zsinagógát Felnner Sándor tervei alapján építették, a korai szecesszió jegyeit ötvözi a neogótikus és neoreneszánsz stílussal. A zsinagóga összeköttetésben állt az udvart U alakban körbefogó lakóházzal, ahol a Talmud Egylet tagjai, és a zsinagóga rabbijai éltek. A zsinagóga egykori tagja, a 107 éves korában elhunyt Somogyi néni elmondása szerint az első emeleti rabbilakásból közvetlenül lehetett a zsinagógaépületbe jutni. A jelenlegi konyha helyén pedig a szukoti sátor helye volt: a mennyezetet csigákra szerelt kötelekkel lehetett elmozdítani. A világháború után a közösség egyre zsugorodott, az épület pedig nagyon rossz állapotba került. A rendszerváltás óta több felújítási munka is zajlott: 1990-ben átfogó renováláson esett át, 2004-ben felújították a padokat, 2011-ben megújult, és díszburkolatot kapott az udvar, valamint belső felújítási munkák keretében korszerűsítették a villanyhálózatot és a mellékhelyiségeket.
 
2022-ben a zsinagóga belső terét gondos feltárás és tervezés után restaurálták, hogy visszaadják eredeti pompáját, még részletesebb kidolgozásában, a mai kor igényeinek is megfelelő megoldásokkal. A zsinagóga központi része a valódi arannyal díszített Tóraszekrény. Új ólomüveg ablakok kerültek a régiek helyére. A falak mintái aprólékos kézi festéssel készültek egy régi archív fénykép alapján, ami az 1920-as években készülhetett. Különleges megoldás a mozgatható bima (Tóraolvasó állvány) is. A világítás is igen modern. Az eredetinek megfelelő kandeláberek mellett az üvegkupolán át világító reflektorok, és a felfelé fordított halogén lámpák adják a pazar fényeket. A Tóraszekrény tetejét két nagyteljesítményű reflektor fénye emeli ki.
 
 
A zsinagóga közössége 1990-ben Oberlander Báruch rabbit kérte fel a közösség szellemi vezetésére. Munkája nyomán felvirágzott a zsinagóga élete, és a magyarországi zsidó reneszánsz egyik központjává vált.
A Budapesti Talmud Egylet hagyományait folytatva a zsinagógában 1998-től évekig működött Magyarország egyetlen jesivája (talmudi főiskola), a Pesti Jesiva. Magyar és külföldi bócherek (diákok) tanultak itt és készültek rabbinikus vizsgáikra.
Itt avatták 2003-ban rabbivá Köves Slomót (az EMIH vezetőjét) is és itt tanult és dolgozott Faith Asher, a Budavári zsinagóga rabbija is – sok-sok más tanuló mellett.
Emellett Chevra Misnajot (misna tanuló kör) működik, melyben minden nap, reggeli ima után az elhunytak emlékére Misnát tanulnak. Nagy népszerűségnek örvendenek a péntek esti és szombati istentiszteletek, és a különböző témákban szervezett előadások.
 
 

A Vasvári Pál utcai zsinagóga felújításának folyamata (English subtitle)

Mily szépek sátraid, Jákob (4Mózes 24:5.) A Vasvári Pál utcai zsinagógát 1886-ban építették, vezetését 1992-ben Oberlander Báruch rabbi vette át – aki a magyarországi Chábád alapítója-, így lett a Vasvári az EMIH közösségének a kiindulópontja. A tóraszekrény a zsinagóga éke, központi része szellemileg és kinézetében is.

 

 

 

Óbudai zsinagóga

Az Óbudán letelepült zsidókról, 1349-től vannak először értesülések. Ennek a magyar zsidóságnak alig vannak építészeti emlékei, elpusztultak az évszázadok alatt. Először a XVIII. százÓbuda_Synagogue_02ad elején kaptak engedélyt a zsidók kőtemplom építésére. Ez az épület azóta elpusztult. Mária Terézia, Habsburg uralkodó rendelkezései a város perifériájára kényszerítették a zsidókat. Így például itt, Óbudán a földesurak védelme alatt fejlődtek az újkori zsidó közösségek. Az új, ma is álló zsinagógát 1821. július 20-án avatták fel. A templomot 1900-ban restaurálták, ekkor kapta meg mai szecessziós formáját. A Habsburg Birodalomban a maga korában a legnagyobb zsinagóga volt. A II. világháború pusztításai elérték ezt a templomot is. 1945-öt követően menedékháznak, múzeumnak és a Magyar Állam által működtetett TV stúdiónak is helyet adott már az épület. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, és a Chábád Lubavics Mozgalom, miután felújította a rendkívül rossz állapotban lévő épületet, 2010. szeptember 5-én (Ros Hasana 5770 elul 26.) újra felavatta a templomot és átadta a közösségnek. A zsinagógában heti rendszerességgel jön össze a közösség, közös imádkozásra, ünneplésre, kulturális programokra, gyermekprogramokra, közös tanulókörökre. Ha Budapesten jár semmiképp se hagyja ki, hogy betérjen hozzánk. Ismerje meg Budapest legrégebbi zsinagógáját, amely egyben az újjáéledő magyar zsidó közösség szimbóluma.

Állandó programjaink: Reggeli ima hétfőtől péntekig: 6:30 Péntek este tanulás, közös istentisztelet és szombatfogadás: télen 18 óra, nyáron 19 óra. Szombat délelőtt: 9:15 tanulás, 10:00 közös istentisztelet és kidus, Vasárnap délelőtt: 10:00 gyermekoktatás és tanulás, Kedd este női klub és előadás.

További információ:  Ambrus Klára: 06 30 396 9020 info@obudaizsinagoga.hu 

Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 163. Közösségünk a zsinagógát saját erőből, adományokból újítja fel és tartja fenn.  A teljes rehabilitációhoz még hosszú út vezet. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Számlaszámunk: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, 13597539-12302010-00031397

Web: www.obudaizsinagoga.hu

FB: https://www.facebook.com/obudaizsinagoga.hu/

Az EMIH, Köves Slomó rabbi vezetésével építi és tartja életben Óbudán a közösséget.

 

Budavári Zsinagóga

A budavári zsidó imaház egy zsinagóga Budapest I. kerületében a történelmi várnegyedben, a Táncsics Mihály utca 26. szám földszintjén, melyet eredetileg a XIV. század végén alakítottak ki, majd mintegy 400 év után, 2018. szeptember 6-án avatott újra az EMIH- Magyar Zsidó Szövetség
 
Cím: Budapest, Táncsics Mihály utca 26, 1014

 

 

ZSILIP közösségi központ és zsinagóga

A Zsilip fókuszba helyezi a megismerést, a zsidó kultúrához való könnyed kapcsolódást. A központ a teljes megújulását követően kóser cukrászdával és bisztróval, zenével, színházi előadásokkal, tanulmányi programokkal és játszóházzal fogadja a zsidó kultúra és hagyományok iránt érdeklődőket. Minden egyes térben számos szimbólum és tör- ténet lelhető fel. A most megnyitásra kerülő „mini-Zsilip” egy nagyobb szabású program első állomása.
 
A helyszín Újlipótváros, azaz Budapest XIII. kerületének a Dunapart, a Nagykörút, a Váci út és a Dráva utca által határolt része. Budapestnek olyan különleges környékéről van szó, amely mind a mai napig megőrzött valamit kisvárosias jellegéből.
 
 
 
 
Cím: Budapest, Újpesti rkp. 1, 1137 
 
Telefonszám: 06 30 396 9020
 

 

Chábád Keren Or Kulturális Központ és Zsinagógakeren or

Budapest szívében található a modern Keren Or központ. A Károly körút 20-ban található épületben zsinagóga működik, amelyik kedvelt találkozóhelye a Magyarországon élő izraeli közösségnek. Élén Raskin Sámuel rabbi áll. A központ otthont ad továbbá az EMIH központi irodáinak, felnőttoktatási tantermeknek és kulturális rendezvényeknek. A központban judaika és könyvesbolt is található.

Cím: 1052 Budapest, Károly krt. 20.

Web: www.chabadhungary.com

 

Szentendrei Cháj Galéria –zsidó művészet- és életmódközpont

 
A Cháj Galéria zsidó művészet- és életmód-központ a helyi zsidó közösség és a turisták számára. Olyan vallási központ, művészeti galéria, judaika és kóser kávézó, mely magában foglalja a zsidó vallás kulturális és társadalmi életének különféle aspektusait. A Chai szó univerzálisan felismert szó a világ zsidósága által, amit a Chai szimbólum szemléltet, általában azok által viselve, akik azonosulnak a zsidó kultúrával.
Küldetésünk és célunk : Arra törekszünk, hogy a látogatóban felélesszük a zsidó hagyományok iránti tiszteletet, és egy olyan zsidó generációt alkossunk, akik tudják a helyüket a világban, biztosítják a zsidóság folytonosságát, büszkék a zsidó hagyományokra és életstílusra. Szeretnénk megismertetni a látogatót a Tórát követő életmód lényegével, olyan környezetben, ami kiemeli a gazdag és vibráló múltat, annak jelentőségét a jelenben és tanulságát a jövőre nézve, mindehhez inspirációt merítve a zsidó művészetékből.
 
 
Cím: Szentendre, Pátriarka u. 6, 2000 
 
Telefonszám: 06 30 175 5385

 

Keszthelyi központ

A Keszthelyi Zsidó Hitközség 2012-ben csatlakozott az EMIH-hez. A kicsi, de aktív közösség zsinagógát, biblia-kertet, közösségi központot és temetőt tart fenn.

A hitközség elnöke: Rejtő Gábor

Cím: 8630 Keszthely, Kossuth Lajos u. 20.

 

Debreceni központ

A cívisváros zsidó közössége egyike a kevés fennmaradt és máig működő vidéki hitközségeknek. A közösség különlegessége, hogy egyetemvárosként nagyszámú izraeli egyetemista lakja. Az ő támogatásukra érkezett a városba Faigen Sámuel rabbi és családja, akik chábád házat tartanak fenn Debrecenben. AZ EMIH és a Debreceni Zsidó Hitközség (MAZSIHISZ taghitközség) együttműködésének köszönhetően 2012 óta újra működő, kóser mikve üzemel a városban, ami nagyban megkönnyíti az itt élő vallásos családok életét.

Cím: 4026 Debrecen, Ajtó u. 17/a

Web: www.chabaddebrecen.com                

E-mail: chabaddebrecen@gmail.com                

Telefon: 06 70 978 7167

 

Szegedi központ

Szeged, Debrecenhez hasonlóan sok izraeli diáknak ad otthont. Az ő vallási és közösségi életüket a Pesti Jesiva Budapestről érkező rabbinövendékei segítik.

Cím: 6722 Szeged, Dáni u. 11.

Telefon: 06 30 447 6335

 

Miskolci központ

Mint ismeretes, a holokauszt a vidéki zsidóságot szinte teljesen elpusztította. A háború után a zsinagógák többsége elnéptelenedett, fenntartásuk ellehetetlenült, a zsidó közösségi élet sok helyen megszűnt. Miskolcon 1910-ben még a lakosság 20 százaléka (10 291 fő) volt zsidó. A ’30-as években a városban már három zsidó iskola működött. A holokauszt során a településről mintegy 9000 főt hurcoltak el. A városban a háború után 30 évig nem volt rabbi, ugyanakkor a zsidó hitélet mégis újjá tudott éledni.

Az EMIH egyik küldetése, hogy a vidéken élő zsidók számára lehetővé tegye a vallásosság gyakorlását és a pozitív zsidó identitás megélését. Ennek érdekében a közösségünk által delegált Fuchs Jehosua rabbi és családja 2016-ban költözött Miskolcra, hogy a helyi közösséget segítse a megyeszékhelyen. A terveink között szerepel, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a kóser étkezést.

A Miskolci zsidó közösség heti rendszerességgel vehet részt programjainkon: hétfői és csütörtöki, tanulással egybekötött reggeli az imádság után, női klub, kirándulási lehetőségek, heti ebéddel összekötött tanulások, héber órák, biblia órák, kabbala – zsidó misztika – órák.

Cím: BARHESZ Chabad House – Miskolci Zsidó Kulturális Központ   

FB: facebook.com/Barhesz

Weboldal: www.zsido.com/miskolc

E-mail: miskolc@zsido.com

Telefon: 06 30 721 2580

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijai más körzetekben:
Glitzenstein Shmuel rabbi – Nagyfuvaros utcai zsinagóga – 1084 Budapest, Nagyfuvaros u. 4.
Hurwitz Sholom rabbi – Teleki téri zsinagóga – 1086 Budapest, Teleki László tér 22.

Megszakítás