Tisztelt Rabbi Úr!
Személyes érintettség okán mint a svájczi zsidó alvószámlák egyik örököse perben állok az állammal. Az oktatási minisztérium főov.h Dr. Galik úr arról tájékoztatott, hogy az ügyek éppen a Népszabadságban vázolt dolgok miatt állnak. Emlékeztetném Önt, hogy az usa féle aranyvonat ügyben is azért történt - hasonlóan nevetségesen alacsony áron- megegyezés, mert mire esetleg a valósabb ár közelébe jutottak volna a jogászok addigra az érdekeltek pld. 85 éves anyám meghalnak. Sajnos arra nem utal a cikk, hogy a 21 millio USD kb. 4 milliárd Ft hogy jött össze. Hevenyészett számitás szerint 500.000 zsidó elkonfiskált vagyonát egyenként 5 millio ft-al számolva nagyságrenddel nagyobb szám jön ki. Ezen minimális 4 mrd ft. ugysem hit és épület megóvásra kell, hanem mint az aranyvonatnál az idősek szociális támogatására. Javaslom, hogy egyébként jogos különvéleményüket jegeljék annak érdekében, hogy a pénz mielőbb felhasználható legyen és elsősorban a rászorultakat ebből támogassák. Egy zsidó szociális intézmény pld. kórház esetén mindegy, hogy a direktort ki adja. Kérem - akár Israelben háború esetén- tegyék félre ellentétüket és oldják meg a problémát.
Tisztelettel: ======
 

Kedves ======Úr!

Köszönöm levelét, helyzetét teljesen megértem. Higgye el nekem, hogy maximálisan egyetértek önnel. Már az aranyvonat kapcsán is sok idős holokauszt túlélő fordult hozzánk/hozzám felháborodva azon a megalázó eljáráson, amellyel a nekik járó anyagiakhoz hozzájuthattak, a folyamatos diszinformációkon, félrevezetéseken, megaláztatásokon. A pénzt ugyanis (a német és svájci kárpótlásokkal ellentétben) nem szétosztották, hanem behozott orvosi stb. számlák ellenében lehetett megkapni. Itt aztán a Síp utca 12-ben 500 Ft-okon ment a vita ilyen, meg olyan újabb számlákat követelve. A cikkből talán nem derül ki, de az ügy körül folyó csetepatéba éppen úgy csöppentünk bele, hogy rájöttünk az uratlan vagyont a Magyar Állam és néhány nehéz lelkiismeretű ember úgy akarja elintézni, hogy ne valódi célját, hanem saját érdekeiket szolgálja. Nem az a kérdés, hogy a pénz az EMIH vagy a MAZSIHISZ számlájára fog-e kerülni, hanem hogy valódi rendeltetésének megfelelően igazságosan és felülvizsgálhatóan legyen szétosztva.

Az, hogy Galik úr beszámolója szerint miattunk áll az Ön ügye, ugyancsak diszinformáció. Az EMIH évek óta sürgette a fenti okokból kifolyólag a Mazsök igencsak belterjes kuratóriumának átalakítását, valódi szervezetek, és nem gittegyletek valódi társadalmi súlyának való részvételével. Ezt a fent említett úr hivatala folyamatosan elutasította vagy elmismásolta azzal, hogy a Mazsihisz nem járul hozzá. Múlt nyár végén azonban hirtelen fontos lett a számukra a kuratóriumban való részvételünk (feltehetően azért, hogy a kuratórium antidemokratikus működése védhető legyen azzal, hogy az EMIH is részt vesz a munkájában) egy pár hetes levélváltás után jeleztük feléjük, hogy mivel nem látunk perspektívát a Mazsök új kuratóriumában sem, nem szeretnénk részt venni a kuratórium munkájában. Ezek után úgy igyekeznek bemutatni, mintha a kuratórium munkája miattunk akadt volna meg.

Ami pedig az ellentétek félre tételét illeti: Semmiféle ellentétünk nincs a Mazsihisszel, csak azt szeretnénk elérni, hogy a hazai zsidó közélet (köztük a kárpótlás is) demokratikusan működjön, és ne egy-két ember felülvizsgálhatatlan mismásolásán.

Megértem, ha levelem az Ön számára nem kielégítő, ugyanis az ügy továbbra is áll, de talán jobban megérti álláspontunkat, és azt hogy az Ön ügyében nem mi vagyunk a megfelelő címzett.

Üdvözlettel
Köves Slomó

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.