A Budapesti Ortodox Rabbinátustól gyakran kérnek állásfoglalást várandósok vagy beteg emberek a jom kipuri böjttel kapcsolatban. Az alábbiakban ehhez adunk támpontot Ráv Mose Sául Klein Bné bráki rabbi írása alapján.

Figyelmeztetés: ez nem egészségügyi állásfoglalás, és nem helyettesítheti a szükséges orvosi konzultációt, valamint a megbeszélést egy, a témát jól ismerő rabbival. Bármilyen kérdéses helyzetben konzultáljon orvosával és rabbijával!


 

Általános szabályok várandós nők számára Jom kipur napján

Figyelmeztetés: Ezek a szabályok kizárólag olyan nőkre vonatkoznak, akiknek nincs semmiféle egészségügyi problémájuk, és korábban sem tapasztaltak egészségügyi problémákat böjtölés után. Amennyiben ilyen jellegű problémák fennállnak, egy megfelelően képzett rabbival kell konzultálni.

 1. Igyon mintegy négy liter vizet a böjt előtti napon, elnyújtva az egész nap során. Az a legjobb, ha megnöveli a folyadékfogyasztást a böjt előtti három napon.
 2. A böjt végén, ahogy feljönnek a csillagok (cét hákochávim, még a mááriv – esti ima előtt), mondja el a „Báruch hámávdil bén kodes löchol” áldást (az istennév említése nélkül), és igyon bőségesen vizet. (Vizet szabad inni a hávdálá előtt.)
 3. Tanácsos a böjt során a lehető legtöbb időt fekve tölteni, ha meleg van, akkor lehetőleg légkondicionált szobában (vagy legalább egy ventilátor mellett).
 4. Egyáltalán nem tanácsos zsinagógába menni. Ha a terhes asszony ragaszkodik ahhoz, hogy elmenjen a zsinagógába, elmehet a böjt vége felé Nöilára (záróima), amennyiben jól érzi magát.
 5. Ha gyengének érzi magát, imádkozhat fekve, még azokat az imákat is elmondhatja fekve, melyekhez általában fel kell állnunk, mint például az Ámidá, vagy a viduj (bűnvallomás).
 6. Ha az imádkozás gyengeséget okoz, ne imádkozzon. A böjtölés kötelezettsége fontosabb az imádkozás kötelezettségénél.
 7. Ha egy asszony négy, vagy több méhösszehúzódást érzékel egy óra alatt, igyon meg két liter vizet 10-15 perc leforgása alatt. (Ez az utasítás nem vonatkozik azokra a nőkre, akik terhességük első négy hónapjában vannak. Ebben az időszakban a kiszáradás nem okoz kontrakciókat, így az ekkor érzékelt összehúzódásoknak nem lehet oka az ivás hiánya.)
 8. Ha ezek után az összehúzódások megszűnnek, a böjt végéig igyon tovább siurokban, olyan kis mennyiségekben, melyekkel ebben az esetben még nem töri meg a böjtöt, vagyis 0,35 deciliteres hétpercenként (nagyjából egy kis röviditalos pohár nagysága).
 9. Ha folytatódnak a méhösszehúzódások, menjen kórházba. Ott nem szükséges innia, mivel a kezelés minden bizonnyal infúzión keresztül adott folyadékot is tartalmaz majd.
 10. Ha bármi megszokottól eltérőt tapasztal, beszéljen egy rabbival és egy orvossal.

Ezek a szabályok a terhesség 39. hetéig érvényesek. Ezen a ponton túl semmi veszélye sincs a szülésnek, és az asszonyok nyugodtan böjtölhetnek.

 

 

Az ivás szabályai magasabb kockázatú esetekben

Szabályok olyan beteg emberek, vagy olyan terhes asszonynak számára, akiknek inniuk kell, hogy megelőzzék egészségük romlását.

 

A Jom kipurt megelőző nap és a böjt kimenetele

 1. Bár vannak egészségügyi ajánlások arra nézve, hogy az embernek mennyit kell innia naponta, sokan nem foglalkoznak ezekkel, és nem isznak eleget. Általában véve elmondható, hogy Jom kipurkor nem kell többet inni, mint egy átlagos napon.
 2. A böjt előtti napon igyon 3-4 liter vizet.
 3. Ha valaki eleget ivott a böjt előtt, nem szükséges, hogy Kol nidré estéjén igyon.
 4. Ha kiment a böjt, igyon 1-2 litert (vagyis igyon annyit, amennyit csak bír).

Jom kipur napja

 1. Akinek innia kell Jom kipurkor, beszélje meg egy orvossal, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztania, figyelembe véve, hogy mennyit iszik a böjt előtt és közvetlenül utána.
 2. Általában véve egy liter elfogyasztása elegendő.
 3. Tanácsos, hogy olyan folyadékot igyon, aminek van energiatartalma, mint például üdítőitalok, vagy tej.
 4. A folyadék egész mennyiségét el kell osztani: egy kisebb személy esetében 0,35 deciliteres adagokra, egy nagyobb személy esetében 0,4 deciliteres adagokra.
 5. Készítsünk elő a böjt előtt egy megfelelő méretű poharat (például röviditalos poharat), aki 0,35 decilitert ihat, még a böjt előtt jelölje be a 0,4 deciliteres poháron a szükséges mennyiséget.
 6. A folyadék adagjainak elfogyasztása között legalább kilenc percet kell várni (amíg a folyadék nem fogy el). Ha az ilyen módon való ivás során nem kerül elég folyadék a szervezetbe, elegendő, ha az ember csak hét percet vár két ivás között. Ha még mindig nem elég, akkor rabbival kell konzultálni.
 7. Tanácsos, hogy a szükséges folyadékmennyiséget előre előkészítsük, és a nap során az előkészített poharakból fogyasszuk. Legyen például két félliteres üveg megtöltve a kívánt itallal, ha az előírt mennyiség egy liter.

Oberlander Báruch

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás