Tisztelt Rabbi!

A következő lenne a kérdésem:

Ha egy férfi szeretne betérni, és már évekkel ezelőtt egészségügyi problémák miatt körül lett metélve olyankor mi történik?

Üdv: Péter

 

 


Kedves Péter!

A betérésnek három feltétele van (Maimonidész, A tiltott testi kapcsolatok szabályai 13:4.; Sulchán áruch, Jore déá 268. fejezet):

  1. A zsidó vallás és a hitelvek alapos, beható ismerete és a micvák gyakorlása. Ennek a felépítése akár több éves folyamat is lehet.
  2. Férfiak esetében a brit mila.
  3. Alámerülés a mikvében.

+1: a betérítést végző háromtagú rabbinikus bíróság nagy tudású, a háláchában jártas, vallásos rabbikból álljon. Ha bármelyik feltétel nem teljesül, akkor nem érvényes a betérés, még akkor sem, ha erről esetleg pecsétes papírja van az illetőnek (Maimonidész uo. 6., uo. 3., 11.).

Nem érvényes a betérés akkor sem, ha orvosi okok (pl. vérzékenység) miatt nem végezhető el a körülmetélés (Áchiezer responsum 4. kötet 45-46. fejezet).

Előfordul, hogy valakit korábban körülmetéltek, nem a micva, hanem egészségügyi okok miatt. Akár egy vallásához visszatérő zsidóról, akár egy betérőről van szó, ilyen esetben meg kell vizsgálni, hogy az orvos által végzett körülmetélés megfelel-e a tórai előírásoknak. Ha megfelel, akkor a brit milát hátáfát dám brit-tel végzik el (uo. 264:1. 268:1.), vagyis az érintett részen egy tűszúrást ejtenek, hogy kiserkenjen egy apró csepp vér. Ez mintegy megújítja a körülmetélést, és ezzel a betérő is teljesíti a micvát.

Üdvözlettel:

Oberlander Báruch

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás