Mucsi Éva éveken át volt a Vasvári Pál utcai zsinagóga közösségének és a magyarországi Chábád mozgalomnak aktív tagja. Ma férjével, Israellel, a floridai Fort Myersben él. Az otthonukat fenyegető természeti csapás árnyékában, helyi idő szerint péntek reggel háláchikus kérdéssel fordult hozzám.


Mint elmondta, szombat reggel derül majd ki, hogy evakuálják-e a környéküket. A közösség több tagja úgy határozott, hogy a sábeszt a helyi Chábád zsinagógában töltik, ami elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a hurrikánnak, ám árvíz esetén nem biztonságos. Éva, elmondta, hogy nem tudják eldönteni, várják meg a szombat reggeli döntést, kockáztatva, hogy sábeszt kell szegniük, vagy induljanak biztonságos helyre még pénteken? Ha maradhatnak, kérhetnek-e telefonon tájékoztatást a hivatalos szervektől szombat reggel a kitelepítésről? 

Elsőként elmondtam Évának, hogy nem kérdés, hogy az árvíz életveszélynek számít, ami elől akár szombatszegés árán is lehet menekülni (Sulcán áruch OC 329:8.). Kérdés, hogy el kell-e indulni pénteken, ha tudjuk, hogy esetleg szombaton menekülni kell majd. A háláchá szerint (uo. 248:1., 4.) aktívan nem teremthetünk olyan helyzetet, ami szombatszegést eredményezhet.

A pozsonyi Chátám Szofér szerint (Responsum Jore déá 338. fejezet Gám má sekátáv bekezdés végén), nem csak hogy nem szabad előállitani olyan életveszélyes helyzetet, ami miatt szombatszegésre fogunk kényszerülni, de mindent meg is kell tennünk, hogy elkerüljük azt. Pl. egy mindenórás terhes nőnek, akinél nagy az esély, hogy sábeszkor beindul a szülés, mindent elő kell készítenie, amire a kórházban szüksége lesz, hogy bármikor indulni tudjon (Misne brurá 330:1.). Kérdés, hogy kötelező-e neki péntek délután a kórház mellé költözni, a szombati utazást elkerülendő. Ha megoldható, akkor helyes így cselekedni. Ha azonban ez nehézségekbe ütközik, akkor nem kötelező (Smirát sábát köhilchátá 1. kötet 36:7., 32:34. és 104 lábj.; Ét láledet 6. fejezet 34. lábj.).

Mindezeket a floridai helyzetre lefordítva azt mondhatjuk, hogy ha a hatóság már pénteken eldöntötte a szombati evakuálást, akkor mindenképpen illik elhagyni a házat még a sábesz előtt, hisz ez már egy ismert vészhelyzet (lásd Misne brurá 248:26.). Ha csak szombaton fognak dönteni, és könnyen megoldható, hogy máshol szálljanak meg, akkor is helyesebb sábesz előtt indulni. Ha nehezen megoldható az átköltözés idő előtt akkor dönthet úgy, hogy marad.

Mivel ebben az esetben már pénteken tudjuk, hogy sábeszkor kell majd telefonálni, így erre előre fel kell készülni. Megoldás lehet pl. egy nem zsidó szomszédot megkérni, hogy tájékoztasson bennünket a helyzetről. Izraelben 1991-ben az öbölháború idején Scud rakétatámadások miatt ún. „csendes adást” indítottak a rádión, ami csak akkor szólalt meg, ha vészhelyzet volt (Szufá bámidbár responsum 6. fejezt végén, Warhaftig-Katz: Hárábánut hárásit löJiszráél 2. kötet 347–348. oldal). Ennek alapján jutott eszembe  egy hasonló megoldás: egy félreeső helyiségben, ahol nem zavarja a sábeszi hangulatot, el lehet rejteni egy bekapcsolt rádiót, amin lehet ellenőrizni a híreket. Ha ezek valamiért szombaton mégse működnek, pl. a szomszéd mégis elutazik, megszűnik az áramszolgáltatás, stb. akkor természetesen akár szombatszegés árán is lehet információhoz jutni, hiszen ebben az esetben az életmentő lehet.

Éváék végül még sábesz előtt elhagyták otthonukat. Ám pár nappal később visszatértek és örömteli üzenet érkezett hozzám: „Itthon vagyunk. Semmi kár. A fákat tördelte, de nem törte a házat. Nincs áram, de úgy nézem van víz, hála az Örökkévalónak!”

Oberlander Báruch

 

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás