Tisztelt Rabbi! Sokan kérdezik, így pl én is, hogy milyen módja van a betérésnek? Speciális helyzetben vagyok. Sajnos anno egyoldalùan gondolkoztam és magába szippantott a szélsőjobboldal. Idővel rá jöttem, hogy nem tudok azonosulni a nézeteikkel. Távoztam köreikből. Elkezdtem roma és zsidò emberek barátságát keresni. Közöttük érzem igazán embernek magam. Nem is értem azokat akik csak a gyűlölködést szítják ahelyett, hogy tisztelnék a zsidòságot. Mert tisztelniük kellene! Barátaim nagyon sokat segítenek a zsidò vallás és kultúra megismerésében. Tervezem, hogy ősszel önkéntes munkára utazom Izraelbe a leghosszabb időtartamban. Szeretnék betérni Tisztelt Rabbi. Lehetséges ez a számomra? Shalom a Lechem! Csaba

Kedves Csaba,

Nagyon örülök, hogy felhagyott szélsőséges nézeteivel. A Biblia tanítása szerint minden ember az örökkévaló képmására teremtetett, és így vallásától, származásától függetlenül, meg kell adjuk egymásnak az emberi méltóságért kijáró tiszteletet. Ezzel együtt fontos hangsúlyozni, hogy ahhoz hogy valaki ne gyűlölje (pl.) a zsidóságot, nem kell feltétlenül zsidóvá is lennie. Zsidónak lenni nagy felelősség, hiszen a Tóra tanítása szerint a zsidó népnek – a világ többi népénél – is több vallási kötelességük van, éppen azért hogy ezzel a fokozott vallási elköteleződéssel Istenre hívják fel az emberiség figyelmét. A zsidóság tehát nem egy térítő vallás, abban az értelemben, hog ysok más vallással ellentétben, nem hisszük azt, hogy csak az lehet „üdvös”, aki zsidó is egyben.
Mindenkinek meg van a lehetősége a betérésre, de ezt előbb érdemes jól átgondolni, ugyanis zsidónak be lehet térni, de utána már nem lehet elhagyni a zsidóságot.
üdvözlettel
a rabbi

Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Megszakítás