1970-ben, amikor a lányom két éves volt, egy fültisztító pálcikát dugott a fülébe, és megsértette a dobhártyáját, ami fertőzéshez vezetett. Ezt csak akkor vettük észre, amikor genny kezdett szivárogni a füléből és egyre rosszabbá vált a hallása.

Kétszer is megoperálták, de egyik alkalommal sem jártak sikerrel.  Úgy éreztük, hogy gondosan ápolják, hozzáértőek az orvosok, de mégsem tudtak segíteni. A genny pedig továbbra is csak folyt a lányunk füléből. Nagyon aggódtunk érte.

Úgy döntöttem, írok a Reb­bének, és az áldását kérem. Nem sokkal később a Rebbe titkára, Leibel Groner rabbi jelentkezett telefonon, és azt az utasítást adta, hogy ellenőriztessük a hálószoba ajtófélfáján lévő mezuzát. Átadta továbbá a Rebbe üzenetét, aki azt tanácsolta, hogy keressünk fel egy bizonyos specialistát, aki a környékünkön lakik. Nem adta meg az orvos nevét vagy címét, de azt üzente, hogy egy kis utánajárással megtaláljuk.

Elmondtam Groner rabbinak, hogy éppen négy hónappal korábban vizsgáltattam meg a házunkban lévő összes mezuzát, és mindent rendben találtak. Így válaszolt: „A korábbi vizsgálat nem számít.”

Amikor ez a telefonbeszélge­tés zajlott, a Rebbe egyik küldötte, Yossi Gerlitzky rabbi éppen a házunkban tartózkodott. Gyermekkorunk óta ismer­tük egymást. Elmondtam neki, amit Groner rabbi mondott, majd együtt leszedtük a mezuzát a hálószoba ajtajáról. Kivettük a tekercset a tokból és döbbenten konstatáltuk, hogy a Smá szó egyik betűje szinte teljesen eltűnt.  A teljes mondta így szól: Smá Jiszráel Hásem Elokénu, Há­sem Echád – Halljad Izrael, az Örökkévaló Istenünk, az Örökkévaló egy. Éppen a „halljad” szó volt sérült!

Rövid utánajárás után kiderült, hogy valóban van a közelünkben egy orvos. Dr. John Shea a Harvardon végzett, és újszerű eljárásaival vált híressé. A Royal Society of Medicine díjat is adományozott neki a fülrekonstrukciós műtéteivel elért sikerei miatt. Még sohasem hallottam róla korábban, azon viszont meglepődtem, hogy az alabamai orvosok nem küldtek el hozzá, hiszen világhírű szakemberről van szó, aki ráadásul a szomszéd városban rendel. Miként lehetséges, hogy nem tudták azt, amit a Rebbe – a távoli Brooklynban – tudott?

Elmentünk tehát Dr. Shea-hoz, aki megvizsgálta a lányunkat, megműtötte, helyreállította a fülét, és minden rendbe jött.

Amikor 26 évvel ezelőtt eljegyezték a lányunkat – akinek a hallását a Rebbe segítségével sikerült megmenteni –, a feleségemmel ellátogattunk a Rebbéhez. Amikor ránk került a sor, a lányom számára kértem áldást a Rebbétől. A Rebbe megáldotta őt, a vőlegényét és a leendő házasságukat. Megköszöntem és továbbléptem, de a Rebbe visszahívott. Azt kérdezte: „Mi legyen a többi gyerekedre vonatkozó áldással?” Azt feleltem, hogy nem akartam túl sokáig feltartani a Rebbét.

Ekkor olyan tanítást kaptunk tőle, melyet a feleségem és én is rendkívül meghatónak találtunk. Azt mondta, hogy amikor az egyik gyermekünket ünnepeljük, a többi gyakran érzi azt, hogy kimaradnak valamiből. Azt gondolják, hogy róluk megfeledkeztek, nem törődnek velük, és ez fáj nekik. „Kérlek, tegyetek meg mindent, hogy amikor ezt az esküvőt szervezitek, a többi gyerek ne érezze elhanyagolva magát” – mondta.

Amikor a feleségem ezt meghallotta, sírni kezdett, és ahogy őt néztem, nekem is könnyek gyűltek a szemembe. A Rebbe meglepettnek tűnt. „Miért sír?” – kérdezte. „Nagyon meghatotta, amit a Rebbe mondott” – feleltem.  „Minden rendben lesz, Isten áldásával” – mondta erre.

Megszívleltük, amit a Rebbe mondott és másoknak is továbbadtuk az üzenetét. Ettől kezdve, bármilyen családi eseményre is készültünk, mindig odafigyeltünk arra, hogy az összes gyerek fontosnak érezze magát.

A Rebbe nagyon érzékeny volt a gyermekek érzéseivel kapcsolatban. Nagyon sokat törődött velük. Az a nap, amikor ezt a tanítást adta, a legmeghatóbb találkozásként vésődött belénk, melyben valaha is részünk volt.

Moshe Stern rabbi

Megjelent: Gut Sábesz 20. évfolyam 36. szám – 2018. május 28.

 

Megszakítás