Brooklyn lubavicsi negyedében, Crown Heights-ban nőttem fel. Egy ideig abban az utcában laktunk, ahol a Reb­be minden nap elhaladt a President Streeten lévő otthonából a Chábád főhadiszállására, az Eastern Parkway 770-be.

Akkoriban a helyi Chábád iskolába jártam, majd a Rebbe tanácsára a montreali lubavicsi jesivában folytattam a tanulmányaimat. Miután megszereztem a rabbivégzettséget, megházasodtam. Montrealban zsidó rádióműsort is vezettem, ahol a Chábád filozófiáról tanítottam és a helyi Chábád-központ programjait ajánlottam a hallgatóknak angolul és jiddisül. Később a Rebbe Dél-Afrikába küldött, hogy ott szolgáljam a zsidó közösséget.

Amikor megérkeztünk Dél-Afrikába, az volt az egyik első kérdésem, hogy van-e zsidó rádióműsor az országban. Amikor kiderült, hogy nincs, elhatároztam, hogy indítok egyet. Ettől fogva huszonnégy éven át minden vasárnap jelentkezett a „The Jewish Sound” című műsor. A Rebbe nagyra értékelte ezt a kezdeményezést, főleg azért, mert így olyan távoli vidékekre is el lehetett juttatni a zsidóság üzenetét, ahová más módon nem értünk volna el. Amikor New Yorkba látogattam, mindig érdeklődött a műsorról.

A dél-afrikai apartheid rendszer utolsó éveiben nagyon feszült volt a helyzet és sokan attól féltek, hogy véres felkelés robbanhat ki. A Rebbe többször biztosította a dél-afrikai zsidókat arról, hogy nincs miért aggódniuk. Az új rendszer békés úton alakul ki, semmi ok a pánikra vagy a menekülésre – hangoztatta.

Érdekes módon, éppen ugyanezt mondta az izraelieknek is 1990-ben, az öbölháború idején. Akkor az iraki diktátor, Szaddám Husszein Scud rakétákkal lőtte Izraelt, ahol sokan pánikba estek. A Rebbe azonban határozottan kijelentette: „Izrael a legbiztonságosabb hely a világon”. Igaza volt. Bár 39 Scud rakéta csapódott be Izraelben, nem voltak halálos áldozatok. A Rebbe többször elmondta, hogy nincs miért elhagyni Izraelt, nincs ok lemondani a tervezett utazásokat, sőt arra biztatott mindenkit, hogy utazzanak oda, és a jelenlétükkel fejezzék ki a támogatásukat az izraeliek felé. Ezen felbuzdulva azt javasoltam a dél-afrikai Chábádot igazgató Mendel Lipskar rabbinak, hogy csatlakozzunk a Dél-Afrikai Cionista Szövetség szolidaritási missziójához, és mi is utazzunk el Izraelbe. Lipskar rabbi a Rebbéhez fordult az ügyben, aki támogatta a javaslatot.

Annyira bíztam a Rebbe ígéretében, hogy még a tizenkét éves lányomat, Zeesy-t is magammal vittem. Öt napot töltöttünk Izraelben, mely idő alatt egyetlen rakéta sem csapódott be. A Rebbe később is biztosított minket arról, hogy minden rendben lesz. 1991-ben, amikor a feleségem, Rochel a tizedik gyermekünket várta, Dr. Haim Neifeld, a neves szülész azt javasolta, hogy végezzenek császármetszést, mert a baba keresztben feküdt. Megpróbálta a megfelelő helyzetbe mozdítani, de nem járt sikerrel. A feleségem azonban, aki a korábbi kilenc alkalommal természetes úton hozta világra a gyermekeinket, nem egyezett bele a császármetszésbe. Ekkor konzultáltak egy másik híres szakemberrel, Dr. Ronnie Kleinnel, de ő is a beavatkozás mellett foglalt állást. A feleségem viszont továbbra is ellenállt. Ekkor Dr. Klein azt javasolta, hogy telefonáljunk New Yorkba, és kérjük ki a Rebbe tanácsát. Kicsit ironikusnak találtam, hogy egy nem vallásos orvos javasolja ezt a Rebbe küldöttjének, de éppen egy műtőben tartózkodtunk az éjszaka közepén, így bennem fel sem merült ez a lehetőség.

A Rebbe válasza a következő volt: „Mivel az orvos maga kérte, hogy nálam érdeklődjenek, ezért úgy vélem, hogy nem fog megharagudni, ha azt javaslom, hogy hallgassanak a szülőanyára, és várjanak”.

Nem sokkal később a baba egyszer csak magától beállt a megfelelő pozícióba. Az orvos azt mondta, hogy még nem látott ilyet, a szülés ilyen késői szakaszában ez már nem szokott megtörténni. Istennek hála, a tizedik gyermekünk is természetes úton jött a világra. Később tudtam meg, hogy a szülész annyira elképedt a történteken, hogy a vallásos élet mellett döntött.

A fiunkat a nagybátyám után Nissennek neveztük el. A név jelentése csoda, hiszen csodálatos módon született meg.

Yossy Goldman rabbi

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 44. szám – 2022. július 7.

 

Megszakítás