Amikor egy jelentős anyagi felajánlást tettem a Chábád mozgalomnak, a Rebbe levelet küldött nekem, melyből megismerhettem a világnézetét. Ez rendkívüli hatással volt rám és alapjaiban változtatta meg az életemet. A történet a nyolcvanas évek elejére nyúlik vissza, amikor egy társammal ingatlanüzletbe kezdtem Melbourne-ben. Két kisebb ingatlant vásároltunk meg a belvárosban, majd néhány év múlva eladtuk egy japán vállalatnak. Visszautasíthatatlan ajánlatot tettek, s így igen nagy bevételre tettünk szert. Feleségemmel, Sylviával úgy döntöttünk, hogy a nyereségből a Chábád mozgalomnak szeretnénk támogatást nyújtani. Hosszas mérlegelés után arra jutottunk, hogy a Chábád központjában, a Crown Heights negyedben alapítunk egy gyermekkórházat, mely a zsidó jog alapján és a Rebbe felügyeletével működik majd.

Mivel nem sok embert ismertünk New Yorkban, a Rebbe titkárával, Yehuda Krinsky rabbival vettük fel a kapcsolatot. Elutaztunk hozzá, átadtuk neki a csekket, majd hazatértünk és vártuk a Rebbe válaszát. A háromoldalas levél 5746. támuz 15-én (1986. július 22.) érkezett meg. „A jó cselekedet jutalma egy újabb jó cselekedet” – idézte a Rebbe a Talmud bölcseit a levél elején. – „Mit adhat még hozzá egy ember által mondott köszönet ahhoz az isteni jutalomhoz, melyben minden benne foglaltatik? Ezzel együtt úgy helyes, hogy kifejezzem örömömet afelett, hogy bölcseink egy másik, jól ismert tanítása ilyen nagyszerű formában ölt testet: »A zsidó szív mindig éber« – éber és odafigyel Isten parancsolataira, ahogy önöknél is látjuk, amikor a Tóra és a parancsolatok terjesztéséről van szó a tömegek számára”.

Ezután arról írt, hogy miképpen lehet ezt az adományt a legjobb módon felhasználni az általunk megálmodott beruházással kapcsolatban, majd az orvostudomány és a zsidó jog közötti kapcsolatról fejtette ki gondolatait: „Bölcseink szerint a Tóra gyógyulást hoz a világra. Ez nem azt jelenti, hogy a Tóra szemben állna az orvostudománnyal. Éppen ellenkezőleg: a Tóra megparancsolja, hogy egészségügyi kérdésekben az orvosokra kell hagyatkozni és hallgatni kell az utasításaikra. Eközben pedig nem szabad elfelejteni, hogy az orvos nem más, mint Isten küldötte”.

Emellett a Rebbe írt a különböző gyógyítási filozófiákról, a terápiás és a preventív orvoslás különbségeiről. „Ahhoz, hogy a preventív orvoslás igazán hatékony legyen, már egészen kicsi gyermekeknél azt kell alkalmazni, legyen szó az oltásokról, a fogmosásról, a helyes táplálkozásról és így tovább. Zsidó gyermekek esetén elengedhetetlen a kóserság törvényeinek szigorú betartása, mert köztudott, hogy az nagyban befolyásolja a szellemi és testi fejlődést.”

Ezután a Rebbe az adományunk céljára, a zsidó gyermekkórház alapítására tért át. „A Tóra a leghatékonyabb preventív gyógyszer. Céljukat úgy tudják a lehető legjobban és a vártnál is nagyobb eredményességgel megvalósítani, hogy ha az adományukat a gyermekek oktatására fordítják.”

Ekkor rátért a Chábád mozgalom különböző tevékenységeinek bemutatására, kezdve a kóser bölcsődéktől egészen az idősek megsegítéséig. „A fentiek fényében azt gondolom, hogy azzal valósíthatják meg a legjobban az eredeti elképzelésüket, ha erre fordítják az adományukat, mert így segíthetik hozzá a gyermekeket ahhoz, hogy szellemileg, testileg és spirituálisan is egészségesek maradhassanak és ne legyen szükségük egy külön gyermekkórházra, mely a zsidó jog szerint működik, hiszen ők maguk teljes mértékben a zsidó jog szellemében nevelkednek” – magyarázta.

Megértettem, hogy a Tóra követésével mind a szellemi, mind a fizikai szükségleteink biztosítva lesznek. A Tóra hozza el a gyógyu­lást, tehát a megfelelő, tórahű oktatás biztosítása a legfontosabb, mert azzal megelőzhetőek a betegségek. Végül nem is tudtuk meg pontosan, hogy mire használták fel a felajánlott összeget, mert a Rebbére hagytuk a döntés jogát. Úgy éreztük, hogy ezután sokkal erősebbé vált a Rebbével való kapcsolatunk. Szimchát Torá ünnepén szinte minden évben részt vettünk az általa vezetett hászid összejövetelen. Továbbá többször találkoztunk vele, amikor dollárokat osztott, hogy jótékonyságra biztassa az embereket.

Emellett elkezdtem komolyan tanulmányozni a hászidizmust és követni a Rebbe bölcs tanácsait. Mindez alapjaiban változtatta meg az életemet, ahogy a feleségem és a gyermekeink életét is és ez a szellemiség az, mely a mai napig meghatározza a mindennapjainkat.

Michael Goldhirsch

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 53. szám – 2022. szeptember 8.

 

Megszakítás