1986-ban mentem férjhez. Minden vágyunk egy gyermek volt, de öt éven keresztül nem sikerült teherbe esnem. Természetesen orvoshoz fordultunk, de a vizsgálatok során nem találtak semmilyen rendellenességet. Nem tudták megmondani, hogy miért nem leszek állapotos.

Ekkor az egyik barátunk, Judah Wernick, azt ajánlotta, hogy menjünk el a Lubavicsi Rebbéhez, és kérjük az áldását. Nem tetszett az ötlet, mert nem hittem, hogy bárki képes lenne csodát tenni. Ő azonban nem adta fel és folyamatosan arra biztatott, hogy menjek csak el a Rebbéhez. Végül beleegyeztem. A férjem is velem tartott.

1991-ben jutottunk el a Rebbéhez. Vasárnap volt, és ő éppen egydollárosokat osztogatott, hogy jótékonyságra buzdítsa az embereket. Hatalmas sor állt előtte, de Judah elintézte, hogy a sort megkerülve a Rebbéhez léphessünk. Arra kértem, hogy adja áldását, hogy gyermekeim születhessenek. A Rebbe megígérte, hogy hamarosan így lesz, majd két-két dollárt nyújtott át nekünk. „Fordítsa ezeket jótékonyságra, amikor terhes lesz” – mondta. Nagyon boldogan távoztam, és semmi kétségem sem volt, hogy a Rebbe szavai hamarosan valóra válnak.

Hét hónap elteltével azonban még mindig nem estem teherbe. Akkoriban már kapcsolatban voltam a Chábád mozgalommal. Egy marketingügynökségnél dolgoztam, ahol különböző lubavicsi szervezeteknek is terveztünk reklámokat. Így ismerkedtem meg Devorah Halberstammal, aki bevezetett a há­szid tanításokba, valamint Benjaminson rabbival, aki azt ja­vasolta, hogy menjünk vissza a Rebbéhez még egy áldásért.

Így is tettünk.

Amikor én kerültem sorra a dollárosztásnál, már sírtam. „Rebbe, egy gyermekért kérem az áldását” – mondtam. Ő ismét biztosított róla, hogy hamarosan teljesül a vágyam. „Az Örökkévaló Isten áldja meg, hogy jó hírekkel szolgálhasson a családi tisztasági törvények betartásának eredményeként” – áldott meg.

Amint véget ért a találkozó, rögtön egy közeli könyvesboltba rohantunk és vettünk egy könyvet a családi tisztaság törvényeiről. Találtunk egy kiadványt, melyben héberül és angolul is szerepelt a szöveg. Még aznap éjjel tanulmányozni kezdtük.

A következő hónapban terhes lettem, méghozzá hármas ikrekkel, egy kislánnyal és két kisfiúval. Amikor az orvos közölte a hírt a férjemmel, ő sokkot kapott és elájult.

Az orvosok eleinte azt gyanították, hogy a kislánynak szívproblémái vannak, és különböző vizsgálatokat végeztek. Üzenetet küldtünk a Rebbének, aki a következőt válaszolta: „Minden rendben van, nincs ok az aggodalomra. Nem kell semmit se tenni”.

Később az ultrahangos vizsgálat is kimutatta: a Rebbének volt igaza, nem volt semmilyen probléma. Kilenc hónappal azután, hogy a Rebbe az áldását adta, megszülettek a gyermekek. Biztosak voltunk, hogy a Rebbe által adott három-három dollárnak köszönhettük ezt a csodát. A gyermekek a Moshe Natan, Avraham Shlomo és Channah Leah nevet kapták.

Meg kell jegyeznem, hogy barátunk, Judah, szintén gyermekáldásért fordult a Rebbéhez. Ő is három dollárt kapott, és az ő felesége is hármas ikreknek adott életet.

Amikor az ikrek tíz hónaposak lettek, az az áldás is megvalósult, amit a férjem kapott. Repülőtéri biztonsággal kezdett foglalkozni, majd megalapította a saját cégét, az ISS Actiont, mely már huszonöt éve biztosítja a megélhetésünket.

Ezt követően több vetélésem is volt, majd hat évvel később, negyvenéves koromban megszületett a negyedik gyermekünk, Golda. Akkor derült ki, hogy a terhesség alatt véralvadási rendellenesség alakul ki a szervezetemben. Az orvosok csodálkoztak, hogy miként tudtam kihordani a terhességeket gyógyszeres kezelés nélkül. Én tudtam, hogy ez is a csoda része volt.

A gyermekeim is nagyra értékelik, hogy különleges módon születtek meg. Úgy érzik, hogy ők a Rebbe gyermekei, mert az ő áldása nélkül nem jöttek volna világra. Ez nagy erőt ad nekik.

Utólag be kell vallanom, hogy nem értettem, miért csak olyan sok idő elteltével vált valóra a Rebbe áldása. Amikor feltettem ezt a kérdést egy lubavicsi rabbinak, azt felelte, hogy ahhoz, hogy fogadni tudjuk a Rebbe áldását, alkalmassá kell magunkat tenni erre. A második látogatásom alkalmával már teljesen készen álltam arra, hogy bármit megtegyek, amit kér. Ő a családi tisztasági élet törvényeinek betartását kérte. Az áldása pedig valóra vált.

Yocheved Daphna

Megjelent: Gut Sábesz 23. évfolyam 10. szám – 2020. november 20.

 

Megszakítás