A kaliforniai Long Beachen, ahol lubavicsi küldöttként szolgálok, gyönyörű mikvénk van. Ez az a rituális fürdő, ahol az asszonyok megmerülnek, hogy eleget tegyenek a házasélet tisztasági törvényeinek. Ez a gyönyörű mikve a Rebbének köszönhetően épült fel, s ez volt az a mikve, mely láncreakciót indított el, és számos újabb mikve felépítéséhez vezetett az Egyesült Államokban.

A mikvék nem mindig voltak gyönyörűek. Egyszerű, betonpadlós, igénytelen épületek voltak, ezért sokan ódzkodtak a használatuktól. A hetvenes évek elején Long Beachen sem volt túl nagy az érdeklődés a mikvébe járás iránt. Azok a nők, akiknek fontos volt ez a micva, a csupán 35 percnyi távolságra fekvő Los Angelesbe utaztak, és ott vették igénybe a rituális fürdőt.

1971-ben azonban, egy vasárnap reggel, Ephraim Piekarski rabbi, a városban szolgáló egyik lubavicsi küldött telefonhívást kapott Binyomin Klein rabbitól, a Rebbe titkárától: „Mivel igen fontos lenne mikvét építeni Long Beachen, a Rebbe azzal kívánja segíteni az erőfeszítéseket, hogy 1000 dollár előleget küld e célra”. Húsz perccel később ismét Klein rabbi volt a vonalban, ám ezúttal Piekarski rebecennel kívánt beszélni. Ugyanazt az üzenetet továbbította, mint a férjének, és hozzátette, hogy a Rebbe kifejezett kívánsága volt, hogy neki is átadja az üzenetét.

Meglepett minket a Rebbe üzenete, mert korábban nem írtunk neki a mikve ügyéről. Később kiderült, hogy Miriam Popack, Piekarski rebecen édesanyja hívta fel a Rebbe figyelmét arra, hogy Long Beachen nem működik mikve.

Hozzáláttunk a tervezéshez. Hamar kiderült, hogy hatalmas összegre rúgnak a kiadások, s egy olyan közösségben, ahol alig ismerték a családi tiszta­ság szabályait, nem látszott nagy esély arra, hogy közadakozásból teremtsük elő a költségeket. Shmuel Dovid Raichik rabbi, a Rebbe Los Angelesben szolgáló küldötte azonban felajánlotta, hogy segít támogatókat keresni. Később egy másik küldött, Gershon Schusterman rabbi is a segítségünkre sietett és úgy tűnt, hogy megvalósulhat az építkezés.

1972 tavaszán, a Rebbe 70. születésnapja előtt a hászidok elhatározták, hogy különleges ajándékokkal lepik meg. Magukra vállalták, hogy hetven órán át Tórát tanulnak, hetven órát szánnak arra, hogy a zsidóságról tanítsanak a hagyományaiktól eltávolodott zsidók számára, és családtagonként hetven dollár szánnak egy olyan jótékony célra, melyet a Rebbe kiválaszt.

A születésnap alkalmával tartott hászid összejövetel során a Rebbe még egy ajándékot kért: alapítsanak 71 új zsidó intézményt az elkövetkező évben. Bár már kezdetét vette a mikvénk tervezése, mi is jelentkeztünk. Berel Weiss, egy Los Angelesben élő, nagylelkű adakozó magára vállalta, hogy fizeti a mikve építésére felvett hitel részleteit, így elkezdődhettek a munkálatok.

A Rebbe havonta várt jelentést tőlünk, amit mindig el is küldtünk neki.

Amikor megnyitottuk a mikvét, olyan nagy érdeklődést tapasztaltunk, hogy oktatási sorozatot indítottunk, melynek során a a mikvébe járás micvájának fontosságáról tanultunk. A sikeren felbuzdulva elhatároztuk, hogy másokat is megpróbálunk rávenni egy hasonló vállalkozásra. „Csoda a kaliforniai Long Beachen” címmel újságcikket írtunk, mely igen sokak figyelmét felkeltette. Összeállítottunk egy részletes útmutatót a mikveépítéssel kapcsolatban, és elküldtük minden amerikai hitközség számára. Volt, ahol a tervrajzok iránt érdeklődtek, máshol belsőépítészeti tanácsokat kértek, sokan pedig azt szerették volna megtudni, hogy mivel tettük vonzóvá a micvát a közösség tagjai számára.

A nyugati parttól a keleti partig özönlöttek hozzánk a levelek és a telefonhívások a mikve ügyében. Csak Kaliforniában számos mikve létesült a mi példánkat követve. Berkeley-ben fel­épült az első vörösfenyőből készült mikve, San Fernando Valley-ben pedig az első napenergiával fűtött mikvét építették fel. A már működő Los Angeles-i mikvéket a mi útmutatásunk alapján újították fel és tették vonzóbbá. Számtalan épülő mikve a mi fürdőnket tekintette példaképének és sok közösségben tőlünk nyertek inspirációt ahhoz, hogy végre belefogjanak a mikvéjük felújításába.

Az építkezés után Marlene Levine-nal összefogva megalapítottuk a „Zsidó Család Intézete” szervezetet, melynek célja a családi élet tisztasági törvényeinek terjesztése volt. Lassan, de biztosan emelkedni kezdett a mikvébe járó nők száma. Akkor értettem meg, hogy miért érezte annyira fontosnak a Rebbe, hogy mikvét alapítsunk Long Beach­en. A mi mikvénk forradalmat indított el egész Amerikában!

 

Moishe Yosef Engel rabbi

Megjelent: Gut Sábesz 23. évfolyam 44. szám – 2021. július 15.

 

Megszakítás