Melyik bráchát illeti meg az elsőbbség? (5 pontban)
1. Aki előtt sok fajtagyümölcs van és mindegyikből akar enni, ha mindre egyforma áldás jár, mondja el arra, amelyiket legjobban szereti és leginkább akarja. Ha mindkettőt egyformán kedveli, de van közöttük azon hét nem közül való, amelyekkel a Tóra Izráel országának földjét dicséri, (1. fent. 51. fej. 7. p.), akkor mondja el erre a bráchát, ha nincs is csak egy fél darab belőle, a többi gyümölcs pedig egész. Ha pedig nincs közöttük a hét nem közül való, de az egyik egész, a másik pedig nem, az egész jobb (előnyben részesítendő a bráchá tekintetében). Ugyanígy, ha nem egy áldás illeti meg mindet, az egyiknek a Boré pri háéc bráchája, a másiknak meg a Boré pri háádámá, amikor tehát mindkét fajtára kell bráchát mondani, ha az egyik fajtát jobban kedveli, mint a másikat, először mondjon arra bráchát, ha egyformán kedveli mind, mondja arra az áldást, mely Izráel földjének hét dicsért fajtája közül való, hacsak fél darab is. Ha nincs köztük a hét nemből való, az egészet illeti az elsőbbség. Ha mindkettő egész, vagy mindkettő hiányos, előbb a fagyümölcsre mondjon áldást, ill. a Boré pri háéc bráchá előzze meg a Boré pri háádámá áldás mondását.
2. Ha valamennyi a hét nemből való és valamennyit egyformán szereti, arra kell először áldást mondania, amelyet az írás verse (5Mózes 8:8.) a felsorolásban előbb említ. Az írásversben megismételt erec szó megbontja a rendet, minek a következménye, hogy a datolya megelőzi a szőlőt, mert a datolya a második erec szótól a második helyen, a szőlő az első erec szótól a harmadik helyen áll. Csakis a szőlő, mert ha már bor, arra a becsénél fogva külön áldást rendeltek el, megelőz tehát bráchájával minden más gyümölcsöt.
3. A hét nemből valónak csak akkor van előnye, ha érett, de a nem érett gyümölcsnek nincs előnye, az írás nem dicsér olyat, ami még nem jó. Ugyancsak elvesztik előnyüket, ha nem úgy eszik őket, mint rendesen szokták, pl. ha a búzaszemet rágják.
4. Ha valaki előtt olyan gyümölcs van, melyre a Boré pri háéc bráchá jár (fagyümölcs), vagy olyan, amire a Boré pri háádámá áldást kell mondani (földi gyümölcs) és olyan dolog is, amelynek Sehákol a bráchája és enni akar mindkettőből, akkor a Boré pri háéc és a Boré pri háádámá bráchák előnyben részesítendők, nagyobb a becsük, mert csak egy fajtát mentesítenek, a Sehákol áldással pedig sok fajtát elégíthet ki. Még ha azt, amelynek a Sehákol a bráchája, jobban is szereti a többinél, a fagyümölcsre vagy földi termésre előbb kell bráchát mondania.
5. A süteményre, tésztára rendelt Boré miné mezonot áldás megelőzi a bor áldását is, annál inkább a kenyérre rendelt Hámoci bráchá, mert ezt még a Boré minl mezonot bráchájánál is előbb kell mondani. Azért sábát és ünnep napján, mikor a napot megszentelő kidus imát mondjuk a borra, be kell takarni a kenyeret, hogy háttérbe szorítását ne lássa (ne lássuk akkor), mikor a borra előbb mondunk áldást, reggel is, mikor kidust mondunk, be kell takarnunk a süteményt, melyből azután enni akarunk.

Megszakítás