A szamár első fajzásának szabályai (5 pontban)
1. Ha zsidónak van nőstényszamara, mely elsőszülöttet hoz a világra, a zsidó köteles azt kiváltani. Mivel váltja azt ki ? Egy gidával a juhok vagy kecskék közül, amely lehet akár hím, akár nőstény, akár nagy, akár kicsiny, akár hibátlanul ép, akár hibás, csak ne legyen terefo (sebesülés, betegség folytán evésre alkalmatlan), sem már levágott, sem pedig az anya hasa felmetszése által a világra hozott. A bárányt adja a kohennak. Mikortól meddig köteles kiváltania? Attól az időtől kezdve, hogy a világra jött, kimúlása idejéig, de a micva érdemes teljesítése, hogy azonnal kiváltsa és nem halasztgatja a parancs teljesítését. Miután kiváltotta, az elsőszülött szamár a Jiszróél kezében teljesen szentségtelen és amivel megváltotta, a bárány is a kohen kezében teljesen szentségtelenek.
2. Mihelyst a bárányt különválasztotta arra, hogy a szamár elsőszülöttjének megváltása legyen, ez már szentségtelen lett, még mielőtt a bárányt átadta volna a kóhénnak. Azért, mihelyt erre a célra elkülönítette, mondja el ezt az áldást: ».Áldva legyen . . . ki megszentelt bennünket a parancsolataival és megparancsolta nékünk, a szamár anyaméhe megnyitójának (első fajzásának) kiváltását.
3. Mielőtt kiváltotta, mindenféle élvezete-haszna tilos, ha oda is adja a kóhénnak. A kóhén sem használhatja, amíg ki nem váltja és a bárányt veszi magának. Ha kimúlt, mielőtt kiváltották, el kell temetni.
4. Ha kiváltani nem akarja, üssön taglóval a nyaka gerincére, amíg belepusztul, azután temesse el, mert mindenféle használata, élvezése tilos. A kiváltás parancsának teljesítése előbbre való, mint nyakának a megszegéséé.
5. A kohaniták és leviták mentesek a szamár első fajzása kiváltásának kötelességétől, szintúgy a kóhén vagy a lévi leánya, de ezek férje köteles kiváltani. A kóhénnal és lévivel, szintúgy a nemzsidóval való társas viszony szintén mentesít a kiváltás alól. Tilos azonban oly célból társulni vagy eladni nekik, hogy az elsőszülött szentségét megbontsa, mert ezt kiváltása, vagy nyakaszegése által is megteheti.

Megszakítás