25. Hogyan olvassák a Smát a rabszolgamunkások


Kérdés: A téli hónapok során a munka a repülőtéren még sötétben kezdődött, jóval a Smá olvasására kijelölt megfelelő időpont előtt, s mire a munka befejeződött, már késő éjszaka volt.
Feltették nekem a kérdést, hogy miképpen teljesíthetnék a munkások a reggeli Smá elolvasásának micváját. Miközben dolgoztak, képtelenek voltak összpontosítani és a teljes Smát rendesen elolvasni, mivel a németek folyton újabb ás újabb utasításokkal és parancsokkal jöttek oda hozzájuk, arra kényszerítve őket, hogy megszakítsák a Smá elolvasását. Ily módon mindig csak részletekben tudták elolvasni. Az sem volt lehetséges, hogy az ebédidőig várjanak az olvasással, mivel az ebédszünet csak délután kezdődött, amikor a Smá olvasásának az ideje már rég lejárt.

Válasz: Mivel a rabszolgamunkásoknak nem volt más lehetőségük, úgy rendelkeztem, hogy annyit és ott olvassanak fel a Smából, amennyit és ahol tudnak; ha megszakítják őket, folytassák onnantól, ahol abbahagyták. Nem szükséges elölről kezdeniük az egészet, még akkor sem, ha a megszakítás meglehetősen hosszúra nyúlt.
Mindazonáltal – az összes háláchikus véleményt kielégítendő – azt javasoltam, hogy amennyiben a megszakítás túlságosan szétdarabolta a Smát, ismételjék meg az egész Smát a következő adandó alkalommal, vagy legkésőbb az ebédszünetükben.

Megszakítás