„Tanúkul hívom ellenetek ma az eget és a földet: az életet és a halált tettem eléd, az áldást és az átkot! Válaszd tehát az életet, hogy életben maradj te és mag­zatod.”(5Mózes 30:19.)

Miért kell a Tórának külön hangsúlyoznia azt, hogy „válasszuk az életet?” Talán általános lenne, hogy az emberek inkább a halált választják?

Fenti kérdésre az egyik lehetséges válasz az, hogy a felszólítás az autentikusan megélt életre vonatkozik, az élve vegetálással szemben. Az ilyen élet persze nem kell, hogy élményhajhász legyen, elég, ha tartalmas, jelentőségteljes. Tudatosan az életet választani annyit tesz, mint bizonyos értékek mellett elkötelezni magunkat és azok mentén élni.

Ismert a történet, melyben az első Chábád rebbe, a liadi Snéur Zálmán rabbi gazdagsággal akarta megáldani reb Jekutiel Lieplert, mire utóbbi ezt visszautasította azzal az indokkal, hogy attól tart, az áldás következ­té­ben majd alábbhagy spirituális törekvéseiben. Ezt követően a rebbe hosszú élettel akarta megáldani reb Jekutielt, aki azonban ezt a második áldást is elutasította, mégpedig azon indokkal, hogy nehogy élete hosszúsága a minőségének rovására menjen. Reb Jekutiel nem akart olyan életet élni, amelyben „bár vannak szemei, azokkal nem lát, amelyben vannak fülei, de azokkal nem hall”, amelyben mindene megvan, de képtelen benne meglátni és meghallani a világot betöltő istenséget.

Reb Jekutiel viselkedése már-már illetlennek tetszett: a köztiszteletnek örvendő rebbe az áldását ajánlja, ő pedig mindenféle indokokkal visszautasítja?

 A látszat ellenére Reb Jekutiel „bűne” csupán annyi volt, hogy az életet választotta, mégpedig olyat, amit biztosan tevékenyen és célokkal él le. Nem izgatta a hosszú élet, ha az nem párosul tartalommal.

Ahogy közeledünk Ros Hásáná ünnepéhez, el kell határozzuk magunkat, és az életet választa­nunk. Egy olyan életet, amit a Tó­ra értékei és a jó cselekedetek köveznek ki. Legyen egy áldott, jó és édes évünk!

 

Kovács Jichak rabbinövendék cikke Yossi Godman rabbi írása nyomán.

Megjelent: Gut Sábesz 23. évfolyam 51. szám – 2021. szeptember 2.